05-08-2022 | 11 : 20 47
Son yıllarda yüzde 100’ün üzerinde artan inÅŸaat maliyetleri inÅŸaat sektörünün bütün paydaÅŸlarını zorlamaya devam ediyor. Kamu Müteahhitleri ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Ali Adıgüzel, kamu ihalelerinde yaÅŸanan ile iÅŸ yapamaz duruma geldiklerini belirterek, “Kamu yatırımlarının durması demek, alt sektör ve sanayi üretimiyle birlikte milyonların iÅŸsiz kalması demektir” dedi.
Kamuya ait iÅŸlerde yapım, mal, hizmet alımı ve her türlü danışmanlık iÅŸlerini yapan yüklenici firmalar, son 2 yıl içerisinde yüzde 500’ün üzerinde artan malzeme fiyatları nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyorlar. Kamuya taahhüt hizmeti veren bu iÅŸ insanlarını kendilerini temsil edebilmek için 27 Haziran 2022 tarihinde insanı Ali Adıgüzel’in önderliÄŸinde Kamu Müteahhitleri ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi’ni (KAMÄ°AD) kurdu.
Türkiye’nin her bölgesinden kamuya iÅŸ yapan yüklenici firma sahibi 15 iÅŸ insanının birleÅŸmesi ile kurulan KAMÄ°AD’ın Genel BaÅŸkanı Ali Adıgüzel, derneklerini “Ãœlkemizin refahı ve medeniyetinin geliÅŸimi için devam edecek tüm kamu yatırımlarının; mal ve hizmet alımlarının, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli bir ÅŸekilde kullanılarak devamının saÄŸlanması” ilkesiyle kurduklarını belirterek, 22 Ocak - 15 Nisan 2022 tarihlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve kamuya iÅŸ yapan yüklenici firmalara “Ek fiyat farkı ve Tasfiye hakkı” verilmesini öngören iki yasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin mimarı olduklarını açıkladı.
Bu sektör alt yüklenicileri ile ortalama 3 milyon kişiye istihdam sağlıyor
Adıgüzel; kamuoyunda bilinen olumsuz müteahhit algısını silmeyi, bu mesleÄŸi yapan insanlara bir iÅŸ ahlakı disiplini getirmeyi ve kamuya süreli taahhüt iÅŸi yapan tüm yüklenici firmaların yaÅŸadıkları sorunların çözümünde aktif rol alarak, üyelerinin haklarını savunmak amacıyla bir araya geldiklerinin altını çizerek, “Türkiye ekonomisinin ana lokomotifi olarak 250 alt sektörü̈ taşıyan ve ortalama 3 milyon kiÅŸiyi doÄŸrudan istihdam eden inÅŸaat sektörü, yarattığı katma deÄŸerle binlerce yapı malzeme üreticisine istihdam saÄŸlayarak, ülkemizdeki üretim sürecini doÄŸrudan etkiliyoruz. Kamuya iÅŸ yapan yüklenicilerin oluÅŸturduÄŸu istihdam ve üretim ise inÅŸaat sektörünün en büyük paya sahip dinamik kısmıdır” dedi.
Kamu müteahhitleri çok zor durumda
Son yıllarda emtia ve hammadde fiyatlarının dünya genelinde artması, yaÅŸanan salgın hastalıkla birlikte maliyet bazlı fiyat artışlarını da beraberinde getirdiÄŸini söyleyen Ali Adıgüzel, “döviz kurlarındaki artışların da etkisiyle, inÅŸaat sektöründe fiyatlar tarihte hiç olmadığı kadar büyük artışlar yaÅŸandı. Yurt içinde üretilen tüm yapı malzemelerinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 300’leri bulan fiyat artışları oldu. Hükümetimizin çıkartmış olduÄŸu kararnameler, bu konuda çok yetersiz kaldı ve taahhüt iÅŸi yapan firmaların bir kısmı teminatlarını yakmak zorunda kaldılar. Ä°halelerden yasaklı duruma düşenler de bu süreçte bir hayli fazla. Bu arkadaÅŸların bir kısım iÅŸlerin durdurulduÄŸunu duyuyoruz. Bu sektör, tarih boyunca yaÅŸamadığı olumsuz bir durumla karşı karşıya kalmıştır.” ifadelerini kullandı.
Birim fiyat ve rayiçlerinin 3’üncü kez güncellenmesi durumun vahametini göstermekte
OlaÄŸanüstü fiyat artışları nedeniyle kamu yüklenicilerinin, sözleÅŸmelerinde ifa güçlüğü yaÅŸadıklarını belirten iÅŸ insanı Ali Adıgüzel, “YaÅŸanan fiyat artışları ve asgari ücret artışı nedeniyle Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı tarafından ihale iptallerinin önüne geçmek adına 2022 yılında tarihte ilk defa ‘birim fiyatları ve rayiçlerini’ 3’üncü kez güncellemiÅŸtir” dedi.
Kamu yatırımlarının durmasının veya aksamasının alt sektör ve tedarikçi ağıyla birlikte ülke sanayisinde, milyonlarca kiÅŸinin iÅŸsiz kalması anlamına geldiÄŸini söyleyen Adıgüzel, “Biz KAMÄ°AD Yönetim Kurulu olarak yol haritamızı belirledik. Sektörün tüm paydaÅŸlarıyla ortak hareket ederek, hükümetimizden ‘Åžartsız Tasfiye Hakkı ve son 2 yılı kapsayan bir genel Af ile reel bir Ek Fiyat farkı’’ yasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin ivedilikle yayınlanmasını talep etmekteyiz” ifadelerini kullandı.
4735 Sayılı Kamu Ä°hale SözleÅŸmeleri Kanunu’na eklenen geçici 6. Madde’nin 13 Mayıs 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama esaslarına göre ‘Artırımlı Fiyat Farkı’ hesaplamalarında kullanılan B ve D katsayıları eÅŸitlenip 2,00 olarak hesaplanmasına ÅŸiddetle ihtiyaç olduÄŸunu kaydeden KAMÄ°AD BaÅŸkanı Adıgüzel, “Bu çözüm yolu ile hem kamu müteahhitleri ifa güçlüğü çekmeyecek hem de kamu yatırımları iÅŸlerin süresi dolmadan tamamlanabilecektir. Son bir yılda yaÅŸanan bu olaÄŸan dışı geliÅŸmelerden kaynaklı yükleniciler açısından oluÅŸan ‘ifa güçlüğü’ nün göz önüne alınarak, gelir kaydedilen teminatların iadesini, bunlardan doÄŸan yaptırımların affını yüce devletimizden beklemekteyiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Haber : Zonguldak Post
ETİKETLER : Yazdır
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor