Arslan: "İnsanlar Öfkelerini Yöneltebilmek için Suçlu Arıyorlar."
01-03-2023 | 00 : 15 41
Elmas TV’de her pazartesi günü ekranlara gelen Detay programının konuklarından biri olan Uzman Klinik Psikolog Olcay Arslan, 11 ili etkileyen büyük depremlerin ardından çeÅŸitli psikolojik sorunlarla karşılaÅŸmaları mümkün olan afetzedelerin saÄŸlık durumlarıyla ilgili tespitlerde bulundu ve önerilerini sundu.
Karadeniz EreÄŸli ilçesinde görev yapan ve 12-65 yaÅŸ arası vatandaÅŸların psikolojik sorunlarının çözümünde kendilerine destek olan Olcay Arslan, depremlerden sonra afet bölgesine giderek çalışma yapması gereken ilk ekibin psikologlar olmadığını belirterek; “Ä°lk yapılması gereken hayat kurtarma çalışmalarının yapılmasıdır. Önce iÅŸin fiziki boyutlarıyla ilgilenilmesi gerekir. Psikologlar ise bütün bu süreçler atlatıldıktan sonra devreye girmekle yükümlüdür.”, dedi. Ä°lk çalışmalar yapılmadıkça psikologların deprem bölgesine gitseler bile kendilerinin de barınma sorunu baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli sorunları olacağını kaydeden Arslan; “Hayati ihtiyaçlarımızı gidermemiz, gittiÄŸimiz bölgeye de ayrı bir yük olacaktır. Arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasından sonra psikologların bölgeye gitmesi daha makul olacaktır.”, yorumunda bulundu.
Kendisinin Kızılay gönüllüleri ile iletiÅŸim kurduÄŸunu, Karadeniz EreÄŸli’ye gelenler arasında Hatay’dan on kiÅŸilik bir aile olduÄŸunu hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Olcay Arslan bu aileye gönüllü olarak destek vermeye çalıştığını belirterek ÅŸunları söyledi:
“Afetzedelerde Travma Sonrası Stres BozukluÄŸu YaÅŸanabilir.”
“YaÅŸanan bu felaketten sonra afetzedelerde travma sonra stres bozukluÄŸu olacaktır. Bu belirtiler genellikle ÅŸok etkisi dediÄŸimiz etkilerle ortaya çıkıyor ve üç ila dört hafta kadar sürüyor. Bunun sonrasında ise pasifleÅŸtirme ve yeniden yapılandırma dönemi adını verdiÄŸimiz dönem baÅŸlıyor. KiÅŸi bu dönemde kendisini hayata daha iyi adapte etmeye baÅŸlar. Hayattan daha olumlu sonuçlar almaya baÅŸlar. Bundan sonra da ilaca yönelik plan yapma aÅŸamasına gelinir. GeleceÄŸe yönelik plan yapma aÅŸaması da denilen bu dönemde insan daha mutludur; geleceÄŸe yönelik planlarını yapmaya baÅŸlar. Depremden sonra nerede yaÅŸamaya devam edeceÄŸine karar verebilir.”
***
Suçluluk Duygusuna Dikkat Çekti
“Deprem elbette herkesi uzaktan-yakından etkiledi. Bizler depreme ikinci dereceden etkilenen insanlar olarak sosyal medyadan ÅŸahit olduk ve aynı duruma maruz kaldık. Bu süreci yakından hissettik. Aslında bu hissettiÄŸimiz suçluluk duygusu. Bizim hayatta kalanlar olarak hissettiÄŸimiz suçlulukla alakalı bir durum… Bizler aslında hayatta kaldığımız için kendimizi suçlu hissedebiliyoruz. Mesela yediÄŸimiz yemekten haz almıyoruz; uyku problemleri yaÅŸayabiliyoruz. Gülümsemekten bile kendimizi sakınabiliyoruz. Kaygı düzeyimiz yüksek olduÄŸu için daha depresif olabiliyoruz. Bilmek gerekir ki bu, saÄŸlıksız bir düşünce; çünkü insan hayatta kalma içgüdüsüyle yaÅŸamak isteyen bir varlık. Bu sebeple insan kendi yaÅŸamına devam etmek zorundadır. Bu, geçmiÅŸi unutacağımız ya da geçmiÅŸten ders çıkarmayacağımız anlamına gelmemektedir. GeçmiÅŸte yaÅŸadıklarımızdan ders çıkararak bunların tekrar yaÅŸanmaması için neler yapılabilir konusunu deÄŸerlendirmek gerekir.”
***
“Ä°nsanlar Öfkelerini Yöneltebilmek için Suçlu Arıyorlar.”
“Ä°nsanlar yakınlarını ve yaÅŸam alanlarını kaybettiler. Bu durumda da bir öfke geliÅŸtirdiler. Hemen suçlu aramamak lazım. Suçlu bulunur; ancak bu, ÅŸu anki aÅŸamada olması gereken bir durum deÄŸil. Åžu an öncelikle yaraların sarılması gerekiyor. Ä°nsanların, kendi hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli koÅŸulların oluÅŸturulması gerekiyor. Bütün bu aÅŸamalardan sonra suçlu ya da suçsuz bulunabilir. Ancak bu durumda bile insanlar, öfkelerini yöneltebilmek için bir kurban arıyorlar.”
***
“Depresyonla Nasıl BaÅŸa Çıkılabilir?”
“Depresyon kısaca insanların hayattan zevk alamamaları olarak tanımlanabilir. Ä°nsan, arkadaÅŸlarıyla bile bir araya gelmekten kaçınabilir. Yaptığı hobilerden uzaklaÅŸabilir. Eskiden yaptıklarından aynı tadı alamayabilir. Bunun gibi birçok semptomu bulunabilir. Depresyonun üstesinden gelebilmek için hayat biçimimizi yeniden dizayn etmek gerekir. Yeni hobiler edinmek, ne kadar istemesek de eski hobilerimize geri dönmek bunlar arasında sayılabilir. Ä°nsanın düşünce yoÄŸunluÄŸunu azaltmak için bu tarz hobiler insanın dikkatini dağıtır ve odak noktasını deÄŸiÅŸtirir. Bunlar depresyonun semptomlarının hafiflemesine de yardımcı olur. Bunun dışında düzenli uyku ve sosyal olmak da diÄŸer ÅŸartlar arasında gösterilebilir. Ä°nsanın doÄŸasında olan durumlardan uzaklaÅŸmamak gerekir. Ä°nsanlarla iliÅŸkileri kısmak içe kapanmaya sebep olur. Bu durumda da insan düşünmek zorunda kalır ve düşündükçe de bir bataklığa girer. Kısaca zihnimizi sürekli meÅŸgul edecek uÄŸraÅŸlar edinmek gerekir.”
Haber : Zonguldak Post
ETİKETLER : Yazdır