27-08-2022 | 18 : 29 01
Yazılı bir basın açıklaması yayımlayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından desteklemelerle giydirilmiş olarak 54 TL olarak açıklanan fındık alım fiyatının daha şimdiden üreticiyi mağdur etmeye başladığını ifade etti.
Edindikleri bilgilere göre fındığın serbest piyasada 43 ila 45 liradan olarak alıcı bulabildiğini, bu fiyatın açıklanan taban fiyatın ve beklentilerin çok altında bir fiyat olduğunu kaydeden Ertuğrul; "Bu fiyat üreticinin alın terinin karşılığı değildir. Boğazına kadar borç içinde bulunan özellikle küçük fındık üreticisi borçlarını ödemek, işçinin parasını verebilmek, ailesinin ihtiyacını karşılayabilmek için fındığını erkenden satma yoluna gitmektedir. Bunu fırsat bilen bazı fındık alıcıları üreticinin harmanına giderek fındığı ucuz fiyattan almaktadır.", dedi.
22 AÄŸustos'tan itibaren fındık alımına baÅŸlayacağını duyuran TMO'nun ise hala EreÄŸli’de alım ofisini açmayarak bu fırsatçıların ekmeÄŸine yaÄŸ sürmeye devam ettiÄŸini vurgulayan ErtuÄŸrul açıklamasını ÅŸu cümlelerle sürdürdü:
"TMO neden önceden çalışmalarını tamamlayıp fındık alımına başlamamıştır? Neyi beklemiştir? Altyapısı yoksa yıllardır atıl vaziyette duran Ormanlı Fiskobirlik depoları neden devreye sokulmuyor? Bunu hep söylüyoruz; ilçemizin en önemli fındık bölgesi Ormanlı beldesi ve civar köyleri.. Burada ikinci bir alım ofisi açılarak Fiskobirlik depoları değerlendirilse üreticinin yararına olmaz mı?
Yetkililere tekrar çağrımızdır. Ormanlı beldesinde de fındık alımı için lütfen harekete geçin. Üreticimizin yolda harcadığı zaman, yakıt derdi bitsin.
Biz bu yıl üreticinin en azından açıklanan fiyatlardan ya da üzerinden ürününü satmasını diliyoruz. Bunun için TMO bir an önce devreye girmeli ve üreticiyi fazla zorlamadan ezik, bezik, karışık, nemi yüksek gibi bahaneler üretmeden ürününü almalıdır. DediÄŸimiz gibi EreÄŸli’de geçen yıl olduÄŸu gibi Pınarcık Köyü Delihakkı mevkiinde açılması beklenen alım ofisi dışında bir an önce Ormanlı beldesinde de alım ofisi açarak artan akaryakıt fiyatlarından üreticinin en az etkilenmesi saÄŸlanmalıdır. Böylelikle küçük üretici harmandan fındık alan özel sektöre mecbur bırakılmamış olacaktır.
DiÄŸer yandan TMO’nin almış olduÄŸu fındıkların ödemesi için 30-35 gün sonrasına gün verdiÄŸi bilgileri gelmektedir. Bu ÅŸekilde geç yapılan uygulama ile fındık üreticisine ikinci bir darbe vurulmaktadır. Ãœreticinin acil paraya ihtiyacı vardır. Beklemeye tahammülü yoktur. YaÅŸanan yüksek enflasyon nedeni ile bir ay sonra paranın deÄŸeri daha da düşük olacağından maddi kayba uÄŸramaktadır.
Temennimiz, üreticinin ödemesinin fındığı teslim ettiği birkaç gün içinde yapılmasıdır. Bu konuda da yetkilileri ve iktidar partisine mensup siyasileri göreve davet ediyorum.
Aslında her yıl tekrarlıyoruz; ama maalesef liyakattan yoksun kadroların elinde kurumlarımız politika geliÅŸtiremiyor. Fındık alım altyapısı geliÅŸtirilemiyor. Fiskobirlik’in depoları bir tarafta çürümeye terkedilirken her yıl depo kiralama yoluna gidilerek devlet zarara uÄŸratılıyor. Oysa fındığın uygun ÅŸartlarda depolanması için yapılmış olan bu depolar devreye sokulsa devlet de kazanacak üretici de.
Fındık üreticilerimize sesleniyorum. Ümidinizi kaybetmeyin. Hem üreticimizin hem ülkemizin kaybettiği bu düzenin iktidarımızla değişeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Alınterinizin karşılığını alacağınız günler yakın. Bizim iktidarımızda kartellerin değil sizlerin dediği olacak. Üretici örgütleri devrede olacak. Bir fındık mevzuatımız ve politikamız olacak.
Siz kazanacaksınız. Sonlarına yaklaştığımız fındık hasadınızın kazasız belasız ve bereketli geçmesini diliyorum."
Haber : Zonguldak Post