Demirtaş: "İBB Zonguldak'ı Yalnız Bırakmadı"
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak’ta sel felaketinin yaşandığı Saltukova ve Gümeli’de incelemelerde bulundu.
04-07-2022 | 09 : 57 43
"Merkezi yönetimin sorumluluÄŸunda olan sel felaketinin yaralarını, 330 kilometre uzaktan gelen Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi ekipleri sarıyor. CHP’li Belediyeler vatandaÅŸlarımızla, Zonguldakla tek yürek olmuÅŸ ÅŸekilde çalışıyor” diyen CHP’li DemirtaÅŸ; “ Aslında 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı, Batı Karadeniz Havzası TaÅŸkın Yönetim Planı açıklanmış. 239 tedbir tek tek sıralanmış. Sorumlu kurumların başında Devlet Su Ä°ÅŸleri geliyor. Yağışların, sel felaketine dönüşmesinin nedeni bu tedbirlerin alınmamasıdır” dedi.
TEDBİR ALINMASI İÇİN AFET Mİ OLMASI LAZIM!
Yaptığı ziyaretlerle ilgili olarak yazılı bir basın açıklaması yapan Ãœnal DemirtaÅŸ; “ Cumartesi günü Çaycuma Ä°lçe BaÅŸkanımız Åžeref Köktürk ve Saltukova Belediye BaÅŸkanımız Alim Genç ile Saltukova’da ve pazar günü de Alaplı Ä°lçe BaÅŸkanımız Hüseyin Tosun ve Gümeli Belediye BaÅŸkanımız Ahmet Saydam ve Ä°SKÄ° Saha Koordinatörü Cavit Karabulut ile incelemelerde bulunduk. Can kaybımızın olmaması her ÅŸeyden önce büyük bir tesellimiz. Saltukova’da 20 civarında vatandaşımızın evlerini ve iÅŸyerlerini su basmış. Tarlalar zarar görmüş. Su pompaları patlamış ve su depoları tahrip olmuÅŸ, saÄŸlıklı içme suyuna ulaşılamıyor. Bazı vatandaÅŸlarımızın ciddi maddi zararı var. Bu durum, vatandaÅŸlarımız için en önemli sorunlardan bir tanesi” Ä°fadelerine yer verdi. Pazar günü de Ä°stanbul Su ve Kanalizasyon Ä°daresi (Ä°SKÄ°) ekipleri ile sel felaketinden zarar gören Gümeli Beldesi’ne giden CHP’li vekil; “Gümeli Beldemizde ana yollarda, bazı köy yollarında heyelan ve dere tahribatı nedeniyle çok sayıda çökme yaÅŸanmış. Heyelan öncesinde kullanılan yeni yolda özellikle 4 kısımda tamamıyla çökme meydana gelmesiyle yol tamamen kapanmış ve ÅŸu anda kullanılamaz durumda. Gümeli ile Alaplı arasındaki ulaşım 1960’larda yapılmış olan eski yoldan kontrollü olarak saÄŸlanıyor. Bu nedenle vatandaÅŸlarımız hastalarını hastaneye götürmekte ciddi problemler yaşıyor. Ayrıca Gümeli Beldemizde de içme suyu konusunda sorun yaÅŸanıyor. Sel felaketi nedeniyle içme suyu boruları patlamış. Dolayısıyla vatandaÅŸlarımız saÄŸlıklı içme suyuna ulaÅŸmakta zorluk yaşıyor. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon ekipleri Gümeli Beldemizde, kanal açma ve iyileÅŸtirme çalışmalarına destek olmak amacıyla canla baÅŸla çalışıyor. VatandaÅŸlarımızın yaÅŸadığı bu sorunların biran önce çözülmesi gerekiyor. Afetin yaÅŸandığı yerlerde hayatın normale dönebilmesi için hasar tespit çalışmalarına hızla baÅŸlanmalı ve vatandaÅŸlarımızın zararları giderilmelidir” dedi.
"ZONGULDAK'TA SINIFTA KALDILAR"
Afet ve Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı(AFAD) ve Devlet Su Ä°ÅŸleri’nin Zonguldak’ta sınıfta kaldığını söyleyen Ãœnal DemirtaÅŸ, “Küresel ısınma ve iklim deÄŸiÅŸiklikleri nedeniyle her ülke, kendi coÄŸrafi özelliklerine göre tedbir alıyor. Batı Karadeniz zaten yoÄŸun yağış alan bir bölge. Yağışların sel felaketine dönüşmemesi için alınması gereken tedbirler var. Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 yılında bunları “Batı Karadeniz Havzası TaÅŸkın Yönetim Planı” adı altında yayımlamış. 7 ay önce konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirdim. Tarım Bakanı’na bu önlemlerle ilgili soru önergeleri verdim. Merkezi yönetimin özellikle de Devlet Su Ä°ÅŸlerinin, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile koordinasyon halinde olması ve Zonguldak’taki imar ve yerleÅŸim planlarını yeniden ele alınması gerektiÄŸini belirttim. Bu çalışmanın, belediyelerle ortak ÅŸekilde yürütülmesi ve kentin doÄŸal afetlerden korunması için adımlar atılmasının önem taşıdığına dikkati çektim. Ama yaÅŸadığımız bu afet maalesef hiç tedbir alınmadığını gösterdi. 3 yıldır Batı Karadeniz’de yağışların sele dönüşmesini önleyecek tek bir çivi bile çakılmamış. Tedbir almak için ille afet mi olması gerekiyor? Bu sel felaketinde Zonguldak’ta ne mutlu ki can kaybı yaÅŸanmadı. Ama yaÅŸanabilirdi. O zaman bunun hesabını kim verecekti? İçiÅŸleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanlış politikaları nedeniyle iÅŸ yapamaz hale getirilen DSÄ° mi hesap verecekti yoksa AFAD mı?
"BAKANLIĞIN RAPORUNDAKİ TEDBİRLERİN KAÇI ALINDI?"
Batı Karadeniz’de yaÅŸanabilecek sel ve taÅŸkınlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2019 tarihli Batı Karadeniz Havzası TaÅŸkın Yönetim Planı’na göre; hemen alınması gereken yani “çok yüksek” tedbir önceliÄŸinde yer alan, 51 önlemin 20 tanesi Zonguldak’ta. Bunların 13 tanesi de Çaycuma’da. Bu tedbirlerin 4’ü Devlet Su Ä°ÅŸleri’nin, 4’ü Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluÄŸunda. Ä°lgili Bakanlara soruyorum; “Zonguldak’ta DSÄ° yağışların afete dönüşmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın raporunda yazan tedbirlerin kaçını almış?” ifadelerine yer verdi.
"Ä°STANBUL BÃœYÃœKÅžEHÄ°R BELEDÄ°YESÄ° ZONGULDAK’IN YANINDA"
Açıklamasında “halk belediyeciliÄŸine” vurgu yapan Ãœnal DemirtaÅŸ; “Zonguldak’taki yağışın sel felaketine dönüşmesinin hemen ardından hızlı bir koordinasyonla, tüm afetlerde olduÄŸu gibi Cumhuriyet Halk Partili belediyeler halkımızın yanındaydı. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcımız ve Ordu Milletvekilimiz Seyit Torun’un koordinasyonunda, CHP’li belediyeler Batı Karadeniz’de yaÅŸanan sel felaketi ile ilgili olarak teyakkuza geçti. Bu koordinasyonu saÄŸlayan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcımız Seyit Torun baÅŸta olmak üzere, halk belediyeciliÄŸini, dayanışma ruhu ile büyüten Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımız Ekrem Ä°mamoÄŸlu’na, 80 personel ve 56 araçla Batı Karadeniz’de sel felaketinin yaÅŸandığı illerde çalışmalara katılan Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi, Ä°tfaiye Daire BaÅŸkanlığı, Ä°SKÄ°, Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi BaÅŸkanlığı’nın fedakar çalışanlarına çok teÅŸekkür ediyorum. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi, sel felaketinin yaÅŸandığı bu zor günlerde Zonguldak’ı yalnız bırakmadı” dedi.
Haber : Zonguldak Post
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor