Genel Müdür Peker Bir Yandan Yatırımları Anlattı Bir Yandan Eleştirilere Yanıt Verdi
Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, şirketlerinin son dönem projeleri, çalışmaları ve hedefleri hakkında detaylı bilgiler verdi. Şirketin Göztepe Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında Erdemir yetkilileri tarafından kendilerine sunum yapılan gazeteciler, Genel Müdür Peker’e, gündeme dahil konularda sorularını sorma fırsatı da buldular.
20-09-2024 | 14 : 19 11
Murat Sesli Dava Açtı |
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın 28 AÄŸustos tarihinde imzaladığı bir kararla Özel Endüstri Bölgesi kapsamına alınan ve bu sebeple de Belediye BaÅŸkanı Halil Posbıyık’ın eleÅŸtirileri ile gündeme gelen Erdemir ile ilgili sorulan her soruya yanıt vermeye çalışan Genel Müdür Peker, düzenledikleri bu basın toplantısının temel amacının da Erdemir olarak bundan sonraki zaman içinde neler yapacaklarını anlatmak olduÄŸunu söyledi. Sözlerinin başında Erdemir olarak kendileri için en önemli olan noktanın fabrikayı en iyi ÅŸekilde geleceÄŸe ulaÅŸtırmak olduÄŸuna vurgu yapan AÅŸkın Peker, birbiri ardına hayata geçirilen projelerle birlikte Erdemir’in son üç-dört yıl içinde bir yatırım bölgesi haline geldiÄŸini, bu yatırımlar arasında da 800 bin ton üretim kapasiteli kok bataryasının önem arz ettiÄŸini belirtti. Mevcut kok bataryalarının 1965 yapımı olduÄŸunu hatırlatan Peker, 2000’li yılların başından bu yana Erdemir’e yeni kok bataryası kazandırma hedeflerinin olduÄŸunu kaydederek; “Yeni kok bataryası bizim için çok önemli. Çünkü Erdemir için de öncelikli hedeflerden biri yeÅŸil çelik üretimine geçmek. Bir baÅŸka deyiÅŸle ileride çeliÄŸe ve çevreye katkıda bulunacak bu üretim modelini Erdemir’e de kazandırmak. Yatırımlarımız hep bu yönde olacak. YeÅŸil çelik için de olmazsa olmaz olan kok gazı üretimidir.”, dedi. YeÅŸil çelik üretiminin, daha saÄŸlıklı bir çevre anlamına geldiÄŸine dikkat çeken ve bu üretim modeli ile de sera gazı salımının minimum seviyelere düştüğünü ifade eden Niyazi AÅŸkın Peker; “Mevcut çelik kömür yakılarak üretildiÄŸinden emisyonu da yüksek oluyor.”, dedi. Kömür yakımının sera gazı birikimini arttırmasından dolayı da tüm sektörlerin buna bir çözüm aramak zorunda olduklarını söyleyen Peker, üretimde kok gazı kullanımının artmasının da sektörleri için çok büyük bir adım olacağını, kok gazı tüketimindeki artış sayesinde Erdemir bünyesinde doÄŸalgaz tüketiminin de büyük ölçüde düşeceÄŸini kaydetti. “Temel önceliklerimizden biri sera gazı düşük, yani yeÅŸil çelik üretmektir.”, diyen Peker, Erdemir olarak üzerinde hassasiyetle durdukları projelerin ufak tefek çalışmalar olmadığına iÅŸaret etti. 4. Kok Bataryası ile ilgili sunum yapılması ile desteklenen konuÅŸmasında, fabrika içinde üretilen kok gazının Erdemir’deki tüm tesislerde kullanıldığını da hatırlatan Genel Müdür Peker; “Ne kadar kok gazı o kadar az doÄŸalgaz. Dolayısıyla tüm birimlerimizde kok gazı kullanımını arttıracağız. Bugün itibarıyla Erdemir 600 bin ton dolayında kok gazı üretebiliyor. Bu yeni batarya ile üretimimiz 800 bin ton daha artmış olacak. Erdemir artık dışarıdan kok almayacak; gerekirse kendi ürettiÄŸi koku dışarıya satacak. Fazla olan kok gazı da yeÅŸil çelik için kullanılabilecek.”, dedi.
Genel Müdür Peker’in düzenlediÄŸi basın toplantısında projelerden sorumlu mühendis ve yöneticiler tarafından Yüksek Fırın Yatırımları, 1 Nolu Yüksek Fırın Reline Çalışmaları, 2 Nolu Yüksek Fırın Sobalarının Yapımı, Sıcak Haddehane Projeleri, SoÄŸuk Haddehane Yatırımları gibi çalışmalar hakkında da sunum eÅŸliÄŸinde bilgiler verildi. Bu projeler anlatılırken, ülkedeki zırh çeliÄŸi üretimi ile ilgili yaÅŸadıkları sıkıntılara da deÄŸinen Peker, zırh çeliÄŸi ile ilgili ilk çalışmaları Erdemir mühendisleri olarak yıllar önce kendilerinin baÅŸlattığını, ancak yer bulamama sıkıntısı nedeniyle bu iÅŸin yatırım olarak Manisa’ya kaydırıldığını, bunun da kendisinde üzüntü yarattığını söyledi. Erdemir olarak, özellikle de ülkede üretilemeyen çelik türlerini üretmeye baÅŸladıklarını ifade eden Niyazi AÅŸkın Peker; “Patlamaya dayanıklı çelik üretimi gibi rekabet edebilir ürünler üretmeye baÅŸladık. Bu ürünlerdeki rekabet Türkiye’de de arttı. Dolayısıyla da bizim hedeflerimizden biri de rekabet edebilir ürünler üretmek.”, dedi. Peker zırh çeliÄŸi üretiminde de tank ve denizaltı yapımında da var olduklarını belirtti.
KonuÅŸmasının ilerleyen bölümlerinde Erdemir’deki enerji yatırımları, Erdemir Limanı Yapısal Ä°yileÅŸtirme Projesi, Evsel Atık Su Arıtma Tesisi Modernizasyonu gibi çalışmalar hakkında da detaylı bilgiler sunan Peker; “Biz bu yatırımları yapıyorsak EreÄŸli için iyi ÅŸeyler yapıyoruz demektir.”, dedi.
Basın toplantısının son bölümünde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdemir Genel Müdürü AÅŸkın Peker, son günlerde Erdemir ile ilgili yaptığı yorumlar sebebiyle Karadeniz EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Halil Posbıyık’ı da eleÅŸtirdi. Posbıyık’ın; “Erdemir’in Tosyalı Grubu’na satışının gündemde olduÄŸunu duyuyoruz.”, sözünü sarf etmesinin suç teÅŸkil ettiÄŸini iddia eden Peker; “Bu sözü söylemek, halka açık hisseleri olan böyle büyük bir tesis hakkında manipülasyon yapmak demektir.”, dedi. Suç teÅŸkil edebilecek bir iddia ile ilgili konuÅŸmayı da gerekli görmediÄŸini belirten Peker, Belediye BaÅŸkanı Posbıyık’ın, Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi kapsamına alınmasından sonra belediye emlak vergisi gelirlerinin yüzde kırk oranında azaldığı yönündeki iddiasına da; “Ben Belediye’nin 2023 yılı faaliyet raporunu okuyup inceledim. O raporda, emlak vergisi gelirlerinin yüzde kırkı Erdemir’den geldi, gibi bir ifade yok. Biz o raporda Erdemir kelimesini görmedik”, sözleriyle imalı bir yanıt verdi. Erdemir’in ödediÄŸi emlak vergilerinin, kentin toplam emlak vergisi gelirlerinin yüzde altısına tekabül ettiÄŸini belirten Peker, Erdemir’in bundan sonra da lojmanlar bölgesi için emlak vergisi ödemeye devam edeceÄŸini söyledi. Belediye BaÅŸkanı’nın “Erdemir EreÄŸli’ye bir ÅŸey vermiyor” iddiasının hatırlatılması üzerine sözlerine bu noktadan devam eden Peker; “Ben de size soruyorum: EreÄŸli Belediyesi suyu nereden alıyor? Erdemir’den… Peki aldığı su için Erdemir’e ne kadar para veriyor? Ayrıca eÄŸitim kampüsünün yapımına destek olmak için bir kalemde 3 milyon dolar destekte bulunduk. EreÄŸli’de bizden baÅŸka bu projeye destek veren oldu mu?”, dedi. Erdemir’in EreÄŸli’deki demir-çelik yan sanayi tesislerine her yıl ortalama 65 milyon dolar tutarında destek saÄŸladığını ancak bu desteÄŸin hiç konuÅŸulmadığını ifade eden AÅŸkın Peker, konuyu tesis içinde Hazine’ye ait olan alanlara getirdi. Erdemir OYAK’a satılırken Hazine’ye ait bu alanların da aslında satış kapsamında yer almasına raÄŸmen söz konusu bu alanların hala Hazine’de göründüğüne iÅŸaret eden Peker; “Parasını verdiÄŸimiz yerleri 49 yıllığına kiralamak için uÄŸraşıyoruz.”, dedi.
Haber : Zonguldak Post
çaylar içildi, kahveler yudumlandı. Herkes yerini aldı, yüzler gülümsedi, dostlar selamlaştı. Toplantıda dile gelen ticaret odasına sorunuz bu kadar parayı yatırıyorlarmı gerçekten ? adrese teslim o soruyu toplantıda bulunan güzidee basın ticaret odasına soracak bizde okuyacaz dimi afiyet olsun … hadi bakalım
- s.
- 1