27-01-2023 | 10 : 00 50
DEVA Partisi Zonguldak İl Başkanı Av. Fatih Keleş, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’nın kiracısı konumundaki Rödevanslı saha sahiplerinin tepkilerinin haklı olduğunu ancak, AKP iktidarının iklim değişikliği rejiminin çerçevesini oluşturan Paris Anlaşmasına koyduğu imza ile kömürden hatta fosil enerji üretiminden vazgeçtiğini kaydetti.
Zonguldak ekonomisinin dinamosu durumunda olan özel sektör kömür üreticilerine verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Keleş, “Sorunun temelin de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yönetimi var. Bu bağlamda da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Bölge Milletvekilleri sorumlu. Soma grizu faciasından sonra özel sektör maden işçilerine Bir+Bir asgari ücret sözü verilmiş uygulanmaya başlamıştı. İktidar bunda vazgeçmiş durumda. Bir asgari ücret yerine Bin 500 ile 2 bin lira vermekte. Ayrıca rödevans bedellerini de artırdılar. İktidar bununla da kalmadı. İthal kömüre ton başına 3 bin 250 TL veriyorlar. Yerli kömüre ise ton başına 2 bin 500 TL veriyorlar. Anlaşılan o ki; İktidar koklaşabilir taş kömürü üretimi başta olmak üzere kömür sektörüne darbe vurmuştur. 1980 Darbesi ile başlayan TTK kömür havzasındaki daralma ve küçülme devam etmekte. Son yaşadığımız Amasra grizu faciası raporları da kazanın işçi açığından kaynaklandığını da göstermekte. TSO Başkanı Metin Demir’in kömür havzasında yaşanan durumla ilgili “Bıçak kemiğe dayandı” açıklaması ortada. Türkiye’yi yöneten AKP iktidarının Zonguldak’a bakış açısını da ortaya koymakta” dedi.
“KARBON VERGİSİ GELİYOR”
Keleş, Paris İklim Değişikliği anlaşması ile fosil enerji üretiminden 2026’dan başlayarak tamamen vazgeçileceğine vurgu yaparak, “Ortada uluslararası bir anlaşma var. Bu anlaşmaya Türkiye olarak imza kondu. 2026 yılından başlanarak 2050 yılında kömür başta olmak üzere fosil yakıt üretiminden tamamen vazgeçilecek. Paris anlaşması gereği “KARBON VERGİS” geliyor. Avrupa Birliğine üye ülkeler ile yapılan ticarette karbon belgesi istenecek. Yani fosil yakıt kullanılan malların alımına ayrı bir vergi getirilecek. Bu vergi ile de rekabet koşulları ortadan kalkmış olacak. Yeni termik santrallere anlaşma gereği artık izin verilmeyecek. Ekonomik ömrünü tamamlayanlarda kapatılacak. Artık Bankalar bu sektörlere kredi vermeyecek. Bunları kimse açıklamıyor. Kimse konuşmuyor. TTK’daki işçi sayısı 7 binlerin altına düştü. Bu kapanmaya giden yol zaten” dedi.
“SERA ISITMASINDA KÖMÜR KULLANILMAMALI”
DEVA Partisi İl başkanı Av. Fatih Keleş, Çaycuma Organize Sanayi Bölgesine kurulma çalışmaları süren Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi Projesi projesinde ısınmanın kömür sağlanacağı bilgilerinin kendilerine ulaştığını ifade ederek, “Çaycuma OSB’de kurulacak Sera ihracat amaçlı. Burada ısıtma kömürle sağlanacağı söyleniyor. Böyle olursa Paris anlaşması gereği rekabet gücü olmayacak. 2026’da getirilecek olan Karbon Vergisi rekabet gücünü azaltacak, hatta yok edecek. Dünya piyasalarında rekabet edemediğiniz sürece bir malınızı pazarlama şansınız da kalmıyor. Jeotermal ve güneş enerjisi Sera Organize sanayi bölgesi için en uygun ısıtma yöntemi. Bu konuda da şimdiden yetkilileri uyarıyorum” diye konuştu.
Haber : Zonguldak Post
ETİKETLER : Yazdır
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor