10-01-2023 | 20 : 21 07
Zonguldak’ın iki önemli gazetecisi Murat Altay ve Altan Akçakese’yi ekranlarda buluÅŸturan DETAY programının 8 Ocak Pazartesi günü yayınlanan bölümünde canlı yayın konuÄŸu olan ve Zonguldak’ta faaliyet gösteren rödevans iÅŸletmelerinin sıkıntılarını aktaran Akkurt Madencilik firması sahibi Alaattin Kurnaz’ın anlattıkları ve sözleri yeni bir gündem yarattı.
Yayına telefonla baÄŸlanan Alaattin Kurnaz uzun süredir devam eden sorunlarında çözüme kavuÅŸturulan herhangi bir ÅŸey olmadığını belirtirken, aralarında beÅŸ yöre milletvekili ve AK Parti Zonguldak Ä°l BaÅŸkanı Muammer Avcı’nın da olduÄŸu siyasilere eleÅŸtirilerde bulundu.
Bundan önce de katıldığı programlarda iki yıl boyunca bu sorunları anlatmaya gayret ettiğini kaydeden Kurnaz konuşmasında TTK'nın ÇATES'e peşkeş çekildiğini iddia ederken, EPDK'nın ithal kömürü teşvik kararı almasından sonra yerli kömür işletmelerinin bitirilme noktasına getirilmek istendiğini söyledi ve şu ifadelere yer verdi:
“İşçi Maliyetlerimiz Arttı. Bize Vaad Edilen Ek Maliyetlerin Yüzde 5’ini Zor Alıyoruz.”
“BilindiÄŸi gibi bizim ek maliyetlerimiz var. Soma maden kazasından sonra devletimiz bize bir asgari ücret ödeyeceÄŸini söyledi. 2017’den sonra da bize bunu vermeye baÅŸladılar; ta ki 2019’a kadar. O yıldan sonra da bazı kanunlarla beraber ve bu kanunlar Maden Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğünde uygulanmaya baÅŸlandıktan sonra bizden o asgari ücret tamamen kesildi. Bugün itibarıyla bizim her bir işçimiz için 30 bin lira dolayında bir maliyetimiz var. Bize vaad edilen ek maliyetlerin yüzde 5’ini zor alıyoruz. Biz bu konudaki sıkıntıları milletvekillerimizle birlikte Enerji Bakanımıza ilettiÄŸimizde, bize gerekli olan tasarıyı TBMM’ye götüreceklerini söylemiÅŸti. GeçtiÄŸimiz yılın ÅŸubat ayından beri tasarının meclise sunulmasını bekliyoruz; ama hala bir geliÅŸme yok.”
***
“EPDK Ä°thal Kömürü TeÅŸvik Etti; Eren Enerji Bizden Kömür Almayı Kesti.”
“BilindiÄŸi gibi mart ayında da Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ithal kömüre teÅŸvik getirirken yerli kömüre de desteÄŸini çekti. Bu da bize çok büyük bir darbe oldu. Ben o günlerde de bizim sektörü zor günlerin beklediÄŸini söyledim. Burada, maalesef iktidar olsun, muhalefet olsun, siyasî irade bu konuyla ilgili hiçbir adım atmadı. GeçtiÄŸimiz yılın temmuz ayı ve aralık aylarında asgari ücrete yapılan artışlardan sonra her bir işçimizin maliyeti de yüzde 85 dolayında artmış oldu. Bunun yanı sıra rödevans fiyatlarında da ciddi bir artış oldu. BilindiÄŸi gibi biz TTK’nın terk ettiÄŸi sahaları üretime kazandırarak ülkemize bir katma deÄŸer saÄŸladık. Son rakamlarla da bir ton kömürün maliyeti bize 300 lira oldu. Buna raÄŸmen Eren Enerji de bizden kömür almayı kestiÄŸi için biz sadece ÇatalaÄŸzı Termik Santrali’ne (ÇATES) kömür satabiliyoruz. Neden? Çünkü EPDK ithal kömürü teÅŸvik etti. Eren Holding de bunu bahane olarak gösteriyor. AÅŸağı yukarı altı aydır Eren Holding Zonguldak’tan bir ton bile kömür almıyor.”
***
“Biz Kardemir’e de TTK’ya Ödedikleri Para Karşılığında Kömür Satmak Ä°stedik.”
“Özellikle pandemi ve Ukrayna-Rusya Savaşı’nın baÅŸlamasından sonra dünya borsasında ithal kömürün fiyatı 420 doları buldu. O dönemlerde bile Kardemir bizi 200 dolara kadar zorladı. Biz aynı dönem Kardemir’e 5 bin tonluk bir deneme partisi gönderdik. Bize teÅŸekkür ettiler; istedikleri kömürün bizim sattığımız kömür olduÄŸunu söylediler. Ama geri kalan 45 bin tonluk kömürü de bizden ton başına 200 dolar ödeyerek almak istediler. Aynı kömürü TTK’dan 330 dolara alırken bizden 200 dolara almak istediler. Biz bunu da yaÅŸadık. Bu 50 bin tonluk anlaÅŸmanın dışında da Kardemir ile baÅŸka bir anlaÅŸma yapılmadı. Bizden baÅŸka kömür almadılar. Biz sadece TTK’ya ödedikleri para karşılığında kömürümüzü almalarını istedik; almadılar.”
***
“Biz Nasıl Ayakta Duracağız?”
“Zonguldak havzasında üretimlerinde kömür kullanan ÇATES, Erdemir ve Eren Enerji var. Bu üç tesisin yıllık kömür tüketimi 10 milyon ton. TTK’nın üretimi ise geçtiÄŸimiz yıl 1 milyonu tonu anca buldu. Bizim de ÇATES’e verdiÄŸimiz kömür 250 bin ton yoktur. Biz, bu üç tesisin tükettiÄŸi kömürün yüzde 10’unu ancak karşılayabiliyoruz. Çünkü burada siyasi irade ve fabrikalar bizi tamamen üretimden uzaklaÅŸtırmak istediler. Bizi itibarsızlaÅŸtırdılar. Hem gelen maliyetleri bize yüklediler hem de dünya fiyatlarında bizden kömür almadılar. Eren Enerji de bizden alımı durdurunca ÇATES de 2022 fiyatlarından bizden kömür almak istiyor. Benim maliyetlerim yüzde yüz artmış; benden hala aynı fiyatla kömür satmamı istiyorlar. Ben nasıl ayakta duracağım? Benim firmamda 250 insan çalışıyor. Sektörün toplam çalışan sayısı da 2 bin 500’ü buluyor. Biz nasıl ayakta duracağız?”
***
“Siyasiler Ne Zaman Yaptı Bizim Ä°ÅŸimizi?”
“Milletvekillerimizin dedikleri hep lafta. EPDK bir düzenleme yaptı; doÄŸru. 2 bin 50 lira olan katkıyı 2 bin 500 liraya yaptı; yani enerji üretimi yapanlara yüzde 40 dolayında zam yaptı. Bize ne yaptılar peki? Sadece yüzde 20 zam verdiler. Elektrik üreten ÇATES yüzde 40 aldı, biz yüzde 20. Biz bu yanlışı muhalif milletvekillerine söylediÄŸimiz zaman da bize bir de alınganlık yaptılar. Biz sizin iÅŸinizi çözmeye çalışıyoruz, dediler. Biz iki yıldan beri kaç defa gittik, geldik. Bakanlıkta görüştük. Ne zaman yaptınız bizim iÅŸimizi?”
***
“Sorunlarımızı Çözsünler Biz de Katkı Verelim.”
“Ben daha önce sarf ettiÄŸim sözün de arkasındayım. Bizim hak ettiÄŸimizi bize versinler, biz ton başına 5 dolar, 10 dolarlık bir katkıyı Zonguldak ValiliÄŸine takdim edelim. Åžehrimizin sosyal yaÅŸamına bir katkımız olsun. Ben bu ifademi Enerji Bakamı geçen yıl Filyos’a geldiÄŸinde kendisine de söyledim. Bu sözü milletvekillerinin, TTK Genel Müdürü’nün ve valimizin yanında Fatih Dönmez bakanımıza söyledim ben. Biz bunu zamanında Erdemir ile çalışırken yaptık.”
***
“ÇATES Benden 825 Liraya Aldığı Kömürü TTK’dan 575 Liraya Alıyor.”
“Bizim ÅŸu an tek alıcımız ÇATES. O da keyfî alıyor. Herkesten kömür almıyor. Bir de karşımızda TTK var. ÇATES TTK’dan bedava kömür alıyor. Bakın benim tonunu 825 liraya sattığım kömürü ÇATES TTK’dan tonuna 575 lira vererek alıyor. Daha fazla para vererek benden niye alsın o kömürü? Bu para beni kurtarmıyor ki! Benim ÅŸu an tuvenan kömür üretiminde ton başına maliyetim 2 bin 50 lirayı buluyor. Buna raÄŸmen bu kömürü ton başına 825 liraya ÇATES’e veriyorum. Aradaki farka bakın!”
***
“TTK’yı ve Bizi Tamamen Sildiler.”
“CumhurbaÅŸkanımız özellikle üzerine basa basa ‘yerli’, diyor. Bunlar ise ülkeyi maalesef dışarıya bağımlı yaptılar. Kömürü dışarıdan alıp enerji üretiminde teÅŸvik almanın derdindeler. Buradaki yerel üreticiler de hiç umurlarında deÄŸil. Buradaki siyasiler ve sivil toplum örgütleri TTK’yı ve bizi tamamen sildiler. Bu yaÅŸadıklarımız hiç gündem oluyor mu?”
***
“Bu Ä°ÅŸletmelerin ÇoÄŸu Seneye Kalmaz.”
“Ben bunca sorunu iki yıldır muhalefet partilerine de ileterek gündeme getirdim. YaÅŸanan bu sorunları siyasi partilerin hepsi de biliyor. Ne hikmetse hepsi de sessiz. Bizim önümüze konulan maliyetlerin altından kimse çıkamaz. DiÄŸer rödevans iÅŸletmelerini de sindirdiler; benden baÅŸka sesi çıkan kimse yok. Bu iÅŸletmelerin birçoÄŸu seneye kalmaz! Emekçimiz de kalmaz! Bir işçinin bana maliyeti 30 bin lira. Bir ton kömürü de 2 bin 50 liraya mal edebiliyorum. O kömürün tonunu da 825 liraya anca satabiliyorum. ÇATES bana en az bin 500 lira verecek ki ben iÅŸimi biraz daha çevirmeye çalışayım. Ben mekanize sisteme geçtiÄŸim halde bu kadar sıkıntı çekiyorum.”
***
“Bize Destek Verirlerse Biz Ãœretim Yapmaya Devam Edebiliriz.”
“Kömür konusunda Zonguldak’ta neredeyse 170 yıllık bir birikim var. YavaÅŸ yavaÅŸ ülkemizde taÅŸkömürü de bitiyor. Özel sektör de bu maliyetlerin altından kalkamaz. Ben AK Parti Zonguldak Ä°l BaÅŸkanı Muammer Avcı’ya da dosya verdim. Kendisinden çok umudum vardı. Sayın Avcı bu sorunları sayın CumhurbaÅŸkanı’na aktarabilir. Bu konularda dıonanımlı olan Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanımızla birlikte beni CumhurbaÅŸkanı’mızla görüştürebilir. Ama sayın Avcı’nın da rödevansçılarla ilgili bugüne kadar tek bir açıklaması yok. Ben ona üzülüyorum. Bu konuların çözülmesi lazım. Ä°nsanlar iÅŸsiz. Beni bugün bir işçim 17 bin lira maaÅŸ alıyor. Bugün insanların büyük çoÄŸunluÄŸu neden maden iÅŸletmelerinde çalışmak istiyor? Çünkü asgari ücretle geçinemiyorlar. Biz maaÅŸ olarak çift asgari ücret verdiÄŸimiz için cazibesi var. Bu krizde insanlar artık pazara bile gidemiyor. Bize destek verirlerse en azından biz üretim yapmaya devam edebiliriz. Bugün 250 işçi çalıştırıyorsam yarın 400 kiÅŸi çalıştırırım. DiÄŸer iÅŸletmeler de yeni işçiler alır. Benim 100 kiÅŸi daha çalıştırabileceÄŸim yerlerim var. Ama ben bugün işçimin maaşını nasıl verebileceÄŸimi hesap ediyorum. O duruma düşürdüler bizi.“
***
“Eren Enerji, ÇATES, Erdemir ve Kardemir’e EleÅŸtiriler…”
“Biz farklı bir ÅŸey istemiyoruz. Bizim önümüzü açsınlar. Devletimizin bize söz verdiÄŸi gibi o ek maliyetlerin en azından bir tanesi bize ödensin. Zonguldak’taki enerji üreticilerinin de mutlaka yerli kömür almaları lazım. Sen buradaki havayı kirletiyorsun; Eren Enerji olarak bu firmalardan bir ton kömür almıyorsun. ÇATES de alıcı olarak tek kaldığı için istediÄŸi gibi fiyatlarla oynuyor. Dünyaya mal olmuÅŸ dev gibi iki sanayi kuruluÅŸumuz var: Erdemir ve Kardemir… Onlara da yazıklar olsun! Buradan alacakları alt tarafı 50 bin ton kömür. Bu iki fabrika yaklaşık yıl başına 7 milyon ton kömür tüketiyorlar. Yazıklar olsun onlara da!”
***
“Yirmi Sene Önceki Yanlışları Bize Mal Ediyorlar.”
“Devlet iyiyi ve kötüyü ayırır. Bizlerin arasında da mutlaka namussuz insanlar vardır; ama onları örnek gösterip de bizim gibi insanları da zorda bırakmasınlar. Biz iÅŸimizi doÄŸru ve düzgün yapıyoruz. DoÄŸruyu ve yanlışı devletimiz de kurumsal firmalar da ayırır. Yirmi sene önce Kardemir ve Erdemir’de bir ÅŸeyler olmuÅŸ; hala o yanlışları bize mal ediyorlar. Yazıklar olsun!”
Haber : Zonguldak Post
ETİKETLER : Yazdır
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor