Maden Şehitleri Arasında Ayrımcılığa Son!
Maden şehitleri arasında ayrımcılığa son veren kanun teklifinin ilgili 18. Maddesi, bu gece Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda oylanarak kabul edildi.
16-11-2022 | 01 : 53 40
Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, mevcut kanunun geniÅŸletilmesi adına Meclis genel Kuruluna hitaben yaptığı konuÅŸmada, AK Parti sıralarına dönerek, 3 yıl önce verdiÄŸi aynı mahiyetteki kanun teklifini göstererek; “Bugün aynı teklifi, noktasına, virgülüne dokunmadan getirdiniz, peki 3 yıldır nerdeydiniz” dedi.
AK Partinin, maden şehitlerinin haklarını vermek için büyük faciaların yaşanmasını beklediğini ve Soma Faciasını ardından bütün partilerin uzlaşısıyla Meclise getirilen yasaya son dakikada süre sınırlaması getirerek, şehitler arasından ayrımcılığa yol açıldığını hatırlatan Milletvekili, bu ayıbında Amasra Faciası ile düzeltilmek istendiğini belirterek şunları söyledi:
“Sayın BaÅŸkan, deÄŸerli milletvekilleri;
Yıl 2014, cumhuriyet tarihinin en büyük maden faciası gerçekleşmiş, Soma'da 301 madenci hayatını kaybetmişti. Bu maden faciasının ardından Mecliste çıkarılan bir kanunla maden kazalarında hayatını kaybeden madencilerin ailelerine devlette istihdam hakkı tanındı ancak sadece 2003 ve 2014 yılları arasındaki maden kazaları bu kapsama alındı. Oysaki partilerin mutabakatı farklıydı, kanunda bir süre sınırlaması olmayacaktı ama AK PARTİ son dakika değişikliğiyle hangi yıllarda hangi kazalarda kaç madencinin hayatını kaybettiğinin sayısını hesapladı; topladı, çıkardı, çarptı, böldü ve artık bir cana ne kadar bedel biçtiyse son anda 2003 öncesi ve 2014 sonrası maden şehitlerinin ailelerini kapsam dışında bıraktı. Bu bir ayıptı, utançtı, bunun adı maden şehitleri arasında yapılan ayrımcılıktı.
Değerli milletvekilleri, 2019 yılında bu ayrımcılık son bulsun, bu süre sınırlaması kalksın diye bir kanun teklifi verdim. Bu teklifle, tüm maden şehit ailelerine devlette istihdam hakkı tanınacaktı ve aylık bağlanacaktı. AK PARTİ bu kanun teklifini ilgili komisyonun gündemine dahi almadı. Ancak mücadeleyi bırakmadık, 2020 yılında Cumhuriyet Halk Partisi olarak kanun teklifimizi Meclisin Genel Kuruluna getirdik ve ne oldu dersiniz? AK PARTİ milletvekilleri el kaldırdı, el indirdi, bu kanun teklifinin görüşülmesini reddetti. 2021 yılında ise KİT Komisyonu Başkanlığına dilekçe verdim bakanlıklar harekete geçsin diye, bu utanç ortadan kalksın diye; AK PARTİ yine reddetti. Biz pes etmedik ama AK PARTİ kulaklarını tıkamaya devam etti, ta ki Amasra'ya kadar. Sayın AK PARTİ milletvekilleri, şimdi size soruyorum: Babası 2003 öncesi veya 2014 yılı sonrası maden şehidi olanların çocuklarının acılarını duymanız için Amasra'da büyük bir maden faciasının yaşanması mı gerekiyordu? Şimdi, nihayet bu büyük haksızlık düzeltilecek. Neticede daha önce verdiğimiz ve 17 Ekim 2022'de tekrar bir kez daha verdiğimiz kanun teklifini kopyala yapıştır yaparak önümüze getirdiniz. (CHP sıralarından alkışlar) Madem verdiğim kanun teklifini aynen getirecektiniz, üç yıl neden beklediniz? Bunca kardeşimizi neden mağdur ettiniz ve hakkına girdiniz?
Sayın milletvekilleri, bakın, daha önce kapsam dışı bırakılan Zonguldaklı maden şehidi Feyzi Dereli'nin oğlu Emre ne diyor? Diyor ki: "Sayın Vekilim, bugün bu yasa geçerse eğer bizde hafif de olsa baba özlemi diner ve devleti baba olarak görürüz.
Kanun maddesini destekliyor, saygılar sunuyorum”
Haber : Zonguldak Post
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor