03-01-2023 | 12 : 08 34
Zonguldak’ın iki önemli gazetecisini bir araya getiren ve Zonguldak ile ilçelerinin gündem konularının tartışmaya açıldığı Detay programının 2 Ocak günü yayınlanan ilk bölümüne telefon baÄŸlantısı ile konuk olan bir sigorta firmasının temsilcisi Önder Turan, maden işçileri için uygulanması gereken ferdi kaza sigortası hakkında önemli bilgiler verdi.
Murat Altay ve Altan Akçakese’nin sorularını yanıtlayan Önder Turan, 2015 yılında yürürlüğe giren maden kazaları ferdi kaza sigortasının o günkü ÅŸartlarla bugünkü ÅŸartlarının bir kıyaslamasını yaptı. Soma ve Ermenek’teki maden kazalarından sonra bu kararının Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiÄŸini hatırlatan Önder Turan ÅŸunları söyledi:
“Bu karar 6 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Gerekli taslaklar hazırlandıktan sonra yeraltında işçi çalıştıran kurumlar aynı yılın kasım ayında ihaleye çıktılar. 2016 yılının ÅŸubat ayında da bu sigortalar tanzim edilmeye baÅŸlandı. 2016’da Türkiye’deki zorunlu koltuk sigortası, zorunlu trafik sigortası, zorunlu maden sigortası gibi poliçeler 150 bin liraydı. Yani herhangi bir trafik kazasında kiÅŸi vefat ettiÄŸi zaman veya sürekli sakat kaldığı zaman teminatı 150 bin liraydı. Bu, bütün zorunlu sigortalarda aynıydı. Yılda iki defa prim ve tazminatları yükseltmek ÅŸartıyla 2022 yılının aralık ayında ölümlü ve sakatlık yaÅŸanan trafik sigorta tazminatı 1 milyon liraya yükseldi. Bu rakam 2023 yılı itibarıyla 1 milyon 200 bin liraya yükseltildi. Yüzde 20 artış yapıldı. Bu tarifeler ülkedeki asgari ücrete göre belirlenir. Buradaki ince detay ÅŸu: Yeraltındaki maden işçisi asgari ücretin iki katı kadar maaÅŸ alır. Bugün bir asgari ücrete göre bir sigortanın teminat ve tazminat bedeli belli oluyorsa aynı anda maden çalışanları zorunlu ferdi kaza sigortası da teminatı da buna paralel olarak düzenlenmelidir. Dolayısıyla bir maden kazasının teminat bedelinin bugün en az 2 milyon lira olması lazım. Ancak 2016 yılından bu yana bu 150 bin liralık teminat 151 bin lira bile olmadı. Öylece kaldı. Bu rakamın da diÄŸer sigorta teminatlarının tutarları gibi yükseltilmesi lazım. 2016’dan bu yana madenlerde çok sayıda iÅŸ kazası oldu. Yaralananlar da oldu vefat edenler de oldu. Ancak bu zorunlu ferdi sigorta ile ilgili maden işçilerinin büyük çoÄŸunluÄŸunun haberi bile yok. Benim gördüğüm kadarıyla üç-beÅŸ avukat Zonguldak’ta kumpanyayı kurmuÅŸ, en küçük bir kaza geçiren bu avukata gidiyor. Aslında avukata gerek kalmaksızın, dava açmasına gerek kalmaksızın, işçiler kuruma ve sigorta ÅŸirketine baÅŸvurduklarında maÄŸduriyet oranları kadar tazminatlarını zaten alabiliyorlar. İşçiyi ezdirmelerine gerek yok. Bugün herhangi bir maden kazasında ÅŸehit olan bir maden işçisinin ailesi minimum 2 milyon lira tazminat alma hakkına sahip olacaktı. Ben bu bilgilerle ilgili 2019 ve 2020 yıllarında iki defa GMÄ°S’i ziyaret ettim. Genel BaÅŸkan düzeyinde görüşmelerim oldu. Kendilerini bilgilendirdim; bu bilgilerin TTK’nın her müessese ve iÅŸletmesinin panolarına asılmasını önerdim. İşçilerin detaylı ÅŸekilde bilgilendirilmesini istedim. Gerekeni yaparız, dediler. Hukuk servisi ile görüşmek gerektiÄŸini söylediler. Oysa bunları bilmek her maden işçisinin hakkı. Birçok madenci bu bilgilerden habersiz olduÄŸu için vekaletlerini bazı avukatlara vermiÅŸlerdir. Bugün herhangi bir kaza sonrası bir ÅŸahit ailesinin alması gereken paranın 150 bin lirasını sigorta ÅŸirketi ödeyecek, geri kalan kısmı olan 1 milyon 850 bin lirasını ise kurum (TTK) ödeyecek. Bu, kurumun zarar ettirilmesi demektir. Bunun önlemi daha önceden alınmış ve teminatlar yükseltilmiÅŸ olsaydı kurumun cebinden para çıkmazdı.”
Haber : Zonguldak Post
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor