07-11-2022 | 18 : 23 49
Karadeniz EreÄŸli Belediye BaÅŸkanı Halil Posbıyık, 8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Günü’nde, kömürü bulan Uzun Mehmet ve tüm maden ÅŸehitlerini andı.
Başkan Posbıyık, mesajında şu görüşlere yer verdi:
“Bugün, milli servetimiz olan kömürü bulan Uzun Mehmet'i anmak ve uÄŸruna bedeller ödenen kara elmasın, kömürün serüvenini hatırlamak için bir aradayız.
19. Yüzyılda, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸunun borç içinde olduÄŸu bir dönemde, devlet kömürü Ä°ngiltere’den ithal ediyordu ve ülkemizde büyük bir enerji açığı bulunuyordu.
1829 yılında PadiÅŸah II. Mahmut, bir ferman çıkararak memleketin her yerinde kömür aranmasını emretmiÅŸti. EreÄŸli’nin Kestaneci köyünden, Bahriye eri Uzun Mehmet’in, KöseaÄŸzı mevkiinde bulacağı yanan taÅŸlar, sonrasında ülkenin kaderini deÄŸiÅŸtirecekti.
1840’ların sonlarında kömür üretilmeye; bölgede plansız bir ÅŸekilde iÅŸletmeler açılmaya, yabancı ÅŸirketler çalışmaya baÅŸlamışlardı. SaÄŸlıksız çalışma koÅŸulları ve düzensiz ücretlerle Almanlar ve Fransızlar, madenlerde egemenlik kurmuÅŸtu.
EreÄŸli Kaymakamı Dilaver PaÅŸa bir nizamname çıkardı. Bölge köylerinin saÄŸlıklı erkekleri ocaklarda yılın yarısında günde 10 saat çalışmak zorundaydı. Zorunlu çalışmanın adı “Mükellefiyet”ti. EreÄŸli ve Zonguldak'ta mükellefiyet dairelerinin olduÄŸu yıllardı...
Savaşın en zorlu koşullarında olsa da Mustafa Kemal konuya el attı. 1921'de, kömür ve maden ocaklarında çalışma hayatına ilişkin yasa çıkarıldı. Zorla çalıştırma engellendi, çalışma koşulları iyileştirildi.
1829 yılında bulunan taş kömürü, yalnızca Ereğli'nin, Zonguldak'ın ve bölgenin kaderini değiştirmekle kalmamış, ülke ekonomisi ve sosyal kalkınmasında belirleyici bir güç olmuştur.
Bu milli serveti ortaya çıkarmayı başaran Uzun Mehmet'in vatan görevi olarak gördüğü bir dava için verdiği mücadele hepimize örnek olmalıdır.
Bugün zorlu koşullarla mücadele eden madenci kardeşlerimin ve ailelerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için verdikleri mücadelede her zaman yanlarında olmaya devam edeceğim.
Kara elmas için nice kayıplar vermiş bir memleketin evlatları olarak, yaşanan faciaların acılarını hala yüreğimizde hissediyoruz.
En son Amasra’da hayatını kaybeden 42 madenci ile birlikte, bu uÄŸurda ÅŸehit olan madencilerimizi saygıyla, minnetle anıyoruz.
Bu duygularla; 8 Kasım 1829'da EreÄŸli’mizde kömürü bulan Uzun Mehmet'i, saygıyla, rahmetle, minnetle anıyor, sizleri sevgi, barış ve dostluk duygularımla selamlıyorum.”
Haber : Karadeniz Ereğli Belediyesi Basın Bürosu
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor