17-10-2022 | 13 : 19 37
Genel Maden Ä°ÅŸ Sendikası Basın Bürosundan emekli Turan Oral, Amasra’da yaÅŸanan faciayı deÄŸerlendirirken GMÄ°S Sendikası Yöneticilerinin ÅŸimdi deÄŸil de ne zaman çıkıp konuÅŸacaklarını sordu.
TTK’nın liyakatten uzaklaÅŸtığını belirten Oral, “BaÅŸka iÅŸler peÅŸine düştüler, bedelini madenciler ödedi. YaÅŸananlar iÅŸ cinayetidir” dedi.
Ä°ÅŸte Turan Oral’ın Ä°nanış Gazetesi’ndeki çarpıcı yorumu;
BEDELİ MADEN İŞÇİLERİ ÖDEDİ
Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’nde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen maden kazasında, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMÄ°S) üyesi 41 maden işçisi hayatını kaybetti.
Maden ÅŸehitlerine Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve madenci arkadaÅŸlarına baÅŸsaÄŸlığı ve sabır diliyorum.
Bu kazanın nasıl olduğu teknik incelemelerden sonra ortaya çıkacak.
Her kazada olduğu gibi bu kazada da ihmal olduğuna hiç şüphe yok.
Kaza anından itibaren tüm uzmanlar, böyle bir kazanın, kamu tarafından işletilen ve her türlü güvenlik önlemlerinin bulunduğu bu maden ocağında meydana gelmesinin büyük bir hatalar zinciri ile mümkün olabileceğini belirttiler.
***
Kaza anından itibaren Türkiye’nin ve dünyanın gözü Bartın’a-Amasra’ya döndü.
Kısa süre sonra tüm televizyon kanalları canlı yayınlarla gelişmeleri anlatmaya başladılar.
Son madencinin cenazesi maden ocağından çıkıncaya kadar, 24 saati aşkın süre yayınlar devam etti.
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anamuhalefet Partisi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bakanlar, siyasi parti genel başkanları, meslek odaları, sendikacılar ve sivil toplum yöneticileri Amasra Müessesesine geldiler.
Maden işçileri, yakınları ve bölge halkı gelişmeleri yakından izledi.
Maden ocağının çevresinden yapılan yayınlara ve Tv stüdyolarından yapılan yayınlara çok sayıda uzman ve sendikacı katıldı.
Gözlerimiz, TTK’da örgütlü GMÄ°S’in Genel BaÅŸkanı Hakan YeÅŸil ve Yönetim Kurulu arkadaÅŸlarını, Türk-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanı Ergün Atalay ve Yönetim Kurulu arkadaÅŸlarını aradı. GMÄ°S Amasra Åžube Yönetiminden de görünen olmadı.
Böyle bir zamanda çıkıp derdini anlatmayan GMİS yöneticileri ne zaman çıkıp konuşacak!
Tabii ki boşluğu başkaları doldurdu.
DÄ°SK’ten, Yeraltı Maden Ä°ÅŸ’ten, Bağımsız Maden-Ä°ÅŸ’ten, KESK’ten sendika yöneticileri ve uzmanlar kanal kanal gezip madencilerin, işçilerin ve emekçilerin sorunlarını anlatmaya çalıştılar.
***
GMÄ°S Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ä°sa Mutlu, Eylül ayı sonunda Zonguldak’ta yapılan Kömür Kongresi’nde konuÅŸmuÅŸ ve TTK’nın 14 bin işçi olan norm kadrosuna karşılık çalışan işçi sayısının 7 bin 378’e gerilediÄŸini söylemiÅŸti.
Devamında onun altını çizmediği noktaya, 6.10.2022 tarihli köşe yazımda dikkati çekmiş;
“bu durum sadece üretimde gerileme anlamına gelmez, bu tablo aynı zamanda kaza riskinin de artması demektir. Asıl korkmamız gereken de budur.”
“TTK’da bu tablonun sorumlusu, öncelikle iktidarda olan siyasiler ve TTK yöneticileridir. Sonra yeterince baskı oluÅŸturmayan, kurumda örgütlü GMÄ°S ve meslek odaları ile memur sendikaları gelir. Zonguldak’ta örgütlü sivil toplum örgütlerinin, basının ve meselenin farkında olan herkesin sorumluluÄŸu olduÄŸuna inanıyorum” uyarısını yapmıştım.
***
Söz konusu köşe yazımda kongreye katılanları yazdıktan sonra;
“44 yıldır yapılan, yerli ve yabancı uzmanların bildirilerle sektöre önemli katkılar verdiÄŸi kongrede bakanlık temsilcisinin olmaması üzücü, ama memleketin geldiÄŸi hale bakınca ÅŸaşırtıcı deÄŸil.
Kongrenin Zonguldaklı katılımcılarına baktığımızda iÅŸin ciddiyetinden uzaklaşıldığı görülüyor. Asıl üzücü olan budur” ifadelerine yer vermiÅŸtim.
***
Evet, yaşanan bu maden kazası, aslında tam bir facia ve iş cinayetidir.
Çünkü bu kaza akşamdan sabaha olmadı, yanlışlar birikerek bu noktaya gelindi.
Aslında bu tablo, Türkiye’nin içinde bulunduÄŸu durumun göstergesidir.
Uzmanlardan dinlediğimiz ihmaller zincirinin sebebini sorguladığımızda ilk aklıma gelenler şunlardır;
Dünyanın en zor mesleği olan madenciliği yapan TTK, ülkemizdeki diğer kurumlar gibi ehliyet ve liyakatten uzaklaşmıştır.
Madenciliğin en vazgeçilmez kuralı olan disiplin, eğitim ve denetim unutulmuştur.
Kurum yöneticileri kadar bu işlerden, özellikle denetimden sorumlu olan işçi ve memur sendikaları başka işler peşine düşmüştür.
Yani TTK’da sorumsuzluk tavan yapmış ve bedeli her ÅŸeyden habersiz olan en son halkadaki işçiler ödemiÅŸtir.
Daha ağır bedeller ödenmemesi için sorumlular işini yapsın ve yapamayanlar gitsin.
Haber : tempogazetesi.com
ETİKETLER : Yazdır
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor