Tempo: "DeÅŸifre Oldular!"
Geçtiğimiz yıl Tempogazetesi’nin gündeme taşıdığı Fenol Köpük ihalesi ile TTK’nın zarara uğratılması ve yasal sınırların kat kat üzerinde kanserojen madde içeren Fenol Köpüğün madenciyi zehirlediğine yönelik haberlerin ardından çok önemli bir gerçek gün yüzüne çıktı.
28-11-2022 | 10 : 47 15
“Yalan” dediler, “Yalanları” ortaya çıktı!
Tempogazetesi’nin belgeli ve ısrarlı yazılarına raÄŸmen GMÄ°S’in madencinin hakkını savunarak zehirlenmelere son verilmesini isteyen çaÄŸrılarına raÄŸmen Sendika BaÅŸkanı Hakan YeÅŸil baÅŸta olmak üzere yöneticiler üç maymunu oymamış, ÅŸifahen iddiaların yalan olduÄŸu ileri sürülmüştü.
Oysa gerçek 1,5 yıl sonra ortaya çıktı!
Genel Maden İşçileri Sendikası Denetleme Ãœyesi Oktay Ertan’ın Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu’na (TTK) Fenol Köpük kimyasalını satan firmanın satış temsilciliÄŸini yaptığı skandalı ortaya çıktı.
Zonguldak’ın Nabzı haber sitesi editörü ve Kanal Z Televizyon program yapımcısı Murat Altay, yıllardır TTK’ya fahiÅŸ fiyatla verilen ve madenciyi göz göre göre zehirleyen kimyasal maddenin Genel Maden Ä°ÅŸ Sendikası ayağını bu günkü köşesinde deÅŸifre etti.
“GMÄ°S Büyük Skandal” baÅŸlığı altında GMÄ°S Genel BaÅŸkanı Hakan YeÅŸil ve Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ä°sa Mutlu’nun OK Dış Ticaret ve Madencilik ÅŸirketinin satış temsilcisi olan GMÄ°S Denetleme Ãœyesi Oktay Ertan ile ahbap çavuÅŸ iliÅŸkilerinin de olduÄŸunu belirten Altay, demagojilerle maden işçilerinin suiistimal edildiÄŸini de ortaya koydu.
TTK’ya mal satmışlar, madenciyi zehirlemiÅŸler,
Madenciler üzerinden ahkam kesmişler!
TTK’nın zararı ve ihaleler yoluyla kurumun zarara uÄŸratılması karşısında yapılan eleÅŸtirilere “Biz madencinin hakkını savunuruz” diyen GMÄ°S Genel BaÅŸkanı Hakan YeÅŸil, yıllardır TTK’ya hem pahalı, hemde yasa-yönetmeliklere aykırı, zehir oranı 15 kat yüksek Fenol Köpüğü satan OK Dış Ticaret ÅŸirketinin satış temsilcisi GMÄ°S Denetleme Ãœyesi Oktay Ertan ile birlikte görev yaparak, madencinin zehirlenmesine göz yumdu!
Bilim kanıtlamış, Hakan Yeşil sağıra yatmıştı!
Ekim 2022 tarihinde Zonguldak Dedeman Otel'de düzenlenen Türkiye 22. Uluslararası Kömür Kongresinde, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitenin maden işçisinin zehirlendiğine yönelik raporda, Zonguldak TTK Maden ocaklarında kullanılan Fenol Köpüğün, Soma Madenlerine göre 15 kat daha zehirli olduğu bilimsel olarak ortaya konmasına karşın GMİS yöneticileri yine sağıra yatmış, madencinin hakkını aramamış, madencinin yasal yollara başvurarak kendi hakkını aramasına da engel olmuştu.
Foyaları ortaya çıktı!
Her platformda “Madencinin canını, iÅŸ güvenliÄŸini” aÄŸzından düşürmeyen Hakan YeÅŸil’ ve Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ä°sa Mutlu’nun demagoji foyası ortaya çıkarken, GMÄ°S Denetleme Ãœyesi ve aynı zamanda kuruma fahiÅŸ fiyatla yüksek kanserojen reçinesi ile madenciyi zehirleyen OK Dış Ticaret ve Madencilik ÅŸirketinin satış temsilcisi Oktay Ertan’ın Sendikadaki diÄŸer saç ayağının kim olduÄŸu araÅŸtırmalarımız sürüyor.
“Göz mü yumdu? Yoksa, ortaklıkları var mı?
Madencinin zehirlendiÄŸi ve TTK’ya milyon Euroluk zarar ettirildiÄŸi gerçeÄŸinin üzerine gitmek yerine örtbas eden Hakan YeÅŸil ile Ä°sa Mutlu’nun GMÄ°S Denetleme Ãœyesi Oktay Ertan’ın ticaretine neyin karşılığı göz yumduÄŸu ise merak konusu…
Peki, 4 Nisan 2021 tarihinde Tempogazetesi’nin haberi neydi?
TTK deniz, yemeyen keriz!
Madencinin çıkarını kim koruyacak?
Madenci lambası yerin +140 desendere başında mesai yaparken, kendisi dışarda eli cebinde gezen, aldıkları sakızı bile Sendikaya fatura eden GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, kurumu zarara uğratan kimyasal alımlarındaki usulsüzlüğe ve maden işçisinin zehirlenmesine göz yummaya devam ediyor.
Hakan YeÅŸil seyrediyor…
Soma gibi bir çok Özel Sektör Maden ÅŸirketinin kullanmadığı standartların çok üzerinde kanserojen madde içeren kimyasalların yasa ve yönetmeliÄŸe aykırı bir ÅŸekilde alınarak Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu’nun zarar etmesine seyirci kalan GMÄ°S Genel BaÅŸkanı Hakan YeÅŸil, maden ocaklarında kanserojen madde kullanıldığı belgelenmesine raÄŸmen maden işçisinin meslek hastalığı ve ölüme sürüklenmesine sessiz kalarak gündemi geçiÅŸtirmeye çalışıyor.
Maden işçisinin çıkarını kim koruyacak?
Lüks araçlara binen, yapılan tüm harcamaları Sendika’ya fatura ettiren İşçi lideri Hakan YeÅŸil, OK Dış Ticaret Madencilik firmasının ihale evraklarında TTK’ya verdiÄŸi raporlarda, AB sınır deÄŸerinin üzerindeki kimyasal maddenin akciÄŸerleri tahrip ettiÄŸi, solunum yollarında ciddi hastalıkları neden olduÄŸu ve kansere yol açtığı belirlenmesine karşın işçiler yerine kendi çıkarlarını gözetmeleri tepkilere neden oluyor.
İşe gitmeden maaş aldı!
9 Ekim tarihinde saat 10.50’de Gelik Bölgesi’nde lambası ocakta mesai yapan, kendisi dışarda olan Hakan YeÅŸil görüntülenerek tutanak tutulmasına raÄŸmen iÅŸ akdi fesih edilmesi gerekirken TTK Genel Müdürlüğü tarafından olay kapatılmıştı.
Türkiye TaÅŸkömürü Kurumu’nun (TTK) zarar rakamları her geçen yıl dudak uçuklatırken, kurumda yapılan ve madencinin saÄŸlığını ciddi bir ÅŸekilde tehdit eden ihalelerdeki usulsüzlükler de Sendika lideri Hakan YeÅŸil tarafından yok sayılıyor.
Rakamlar dudak uçuklatıyor.
OK Dış ticaret Madencilik ÅŸirketi 2016 yılından 2020 yılına kadar TTK’nın fenol köpük ihalesini alan tek firma. 2016 yılından 2020 yılına kadar 72 Euroya TTK’ya kimyasal satan ÅŸirket, 2020 yılında ihaleye farklı bir firmanın girmesi nedeniyle fiyatı neredeyse yarı yarıya düşürerek 36 Euroya indirdi.
Maden ocaklarındaki boşluklarda kullanılan Fenol Köpük ihalesinde bir çok usulsüzlük yapılırken, ödem, depresyon, bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, akciğerlerde ve ciltte tahribat ve kanser yapmasına rağmen GMİS, ne kurumun ne de maden işçisinin çıkarını koruyor.
OK firmasına şartname kıyağı!
DiÄŸer taraftan 2016 Yılından 2019 yılına kadar yapılan ve OK Dış ticaret Madencilik firmasının tek başına girdiÄŸi ihalenin ardından 2020 yılında yapılan ihalede ÅŸartnamede belirtilen “teslim süresi” 15 günden 3 güne düşürülerek ihaleye farklı firmaların girmesi engellenerek ihaledeki rekabet ortamı ortadan kaldırdı.
Adeta adrese teslim olarak yapılan Fenol Köpük Ä°halesi’nde yıllarca ÅŸartnamede belirtilen teslim süresi 15 gün olmasına raÄŸmen 2020 yılında yapılan ve bir baÅŸka firmanın da katıldığı ihale iptal edildi. Bir ay sonra tekrar ihaleye çıkan TTK, bu kez ÅŸartnamede belirtilen ve bir çok firmanın ihaleye girmesine engel olacak süreyi 3 güne düşürerek OK DIÅž Ticaret Madencilik ÅŸirketinin ihaleyi almasına destek verildi.
Özel Maden ocakları kanserojen maddeyi almıyor!
Özel sektör Maden ÅŸirketlerinde kullanıldıktan sonra zehirlenen bir çok maden işçisi nedeniyle kanserojen madde kullanımına son verilirken, Devletin kurumu olan TTK’nın ısrarla aynı firmadan, raporda ‘kanser’ yapar itirafına raÄŸmen alarak maden işçisinin saÄŸlığını tehlikeye atmasına anlam verilemiyor.
TTK, zarar üstüne zarar ediyor
Zarar ettiÄŸi gerekçesi nedeniyle hükümetler tarafından işçi alınmasına soÄŸuk bakılan TTK’da meslek hastalıklarına 16 milyon TL ödemek zorunda kalırken, 2019 yılında kurum zararı 850 Milyon TL olarak kayıtlara geçti. 2020 yılından sonra bu zararın 1 Milyar TL’yi geçtiÄŸi de öne sürülüyor.
Haber : tempogazetesi.com
ETİKETLER : Yazdır
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor