Tiryaki: "Gazın 2023'ün İlk Çeyreğinde Filyos'a Ulaştırılması için Gayret Gösteriyoruz."
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Tiryaki, ‘’Planlandığı şekliyle gazın 2023'ün ilk çeyreğinde Filyos'a ulaştırılması için gayret gösteriyoruz’’ dedi.
04-10-2022 | 12 : 00 16
TPAO Genel Müdür Yardımcısı Tiryaki, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesindeki Filyos Limanı'nda yer alan TPAO tesislerinde bir araya geldiÄŸi Zonguldak’ta görevli gazetecilere yaptığı açıklamada, Sakarya Gaz Sahası'ndan Filyos beldesinde inÅŸası süren iÅŸleme tesisine getirilecek doÄŸal gaz hattının yapım çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.
‘’PLANLANDIÄžI ÅžEKLÄ°YLE GAZIN 2023’ÃœN Ä°LK ÇEYREĞİNDE FÄ°LYOS’A ULAÅžTIRILMASI İÇİN GAYRET GÖSTERÄ°YORUZ’’
Karadeniz'deki doğal gaz rezervinin karaya çıkartılmasına yönelik çalışmaların titizlikle devam ettiğine işaret eden Tiryaki, şöyle konuştu:
‘’Seven Arctic Gemisi de denizin tabanındaki kuyular ile karaya olan iliÅŸkiyi saÄŸlayabilecek kordon bağını çekecek.
170 kilometrelik mesafeden boru döşeme çalışmaları sürüyor, planlandığı ÅŸekliyle gazın 2023'ün ilk çeyreÄŸinde Filyos'a ulaÅŸtırılması için gayret gösteriyoruz. Burası Filyos istasyonu, Türkiye Petrolleri’nin Karadeniz gazının karaya çıkacağı bir nokta. Çalışmalar, son sürat devam ediyor, programlarımız çerçevesinde devam etmekte.
Gazımızın, 2023 yılının ilk çeyreÄŸinde gelmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Åžu anda deniz tabanında ve karada çalışmalarımız yoÄŸun bir ÅŸekilde devam etmekte. Tabi bunun yanında sosyal sorumluluk kapsamında da çalışmalar yapmaktayız.’’
‘’KALÄ°FÄ°YE PERSONELLER BÄ°ZÄ°M İÇİN SON DERECE ÖNEM ARZ ETMEKTEDÄ°R’’
‘’Kalifiye personeller bizim için son derece önem arz etmektedir’’ diyen Tiryaki, şöyle devam etti:
‘’Gelecek yıllarda kalifiye personelin ihtiyacının karşılanması için Zonguldak Bülent Ecevit Ãœniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu'nda 55 öğrenci eÄŸitim öğretim hayatına baÅŸladı.
SaÄŸlık alanında da yöre halkına hizmet etmesi için teÅŸekküllü bir saÄŸlık ocağı açtık. Özellikle bizim ihtiyacımız olan geniÅŸ manada gelecek yıllarda ihtiyacımızı karşılayacak olan Bülent Ecevit Ãœniversitesi adı altında Çaycuma Meslek Yüksek Okulu’nun açılması ve bu sene buraya ilk kez 55 öğrenci aldık. Bunlar gerekli eÄŸitimini tamamladıktan sonra kendi ihtiyaçlarımızda büyük bir çoÄŸunluÄŸunu kullanacağız. Özellikle burada yetiÅŸecek kalifiye personeller bizim için son derece önem arz etmektedir. Yöre halkına hizmet etmesi için buraya bir saÄŸlık ocağı açtık. Åžu anda 4 adet ambulans, 5 adet oda ve 60 adet personel ile yöre halkına ve kendi personelimize hizmet vermekte. Yollar ve çeÅŸitli çalışmalar devam ediyor. Burada çalışırken, sosyal sorumluluk projesi adı altında elimizden geldiÄŸi kadar yöre halkına da faydalı olmaya çalışıyoruz. Ä°nÅŸallah çalışmalar bunda sonra da devam edecek.’’
‘’ZONGULDAK’A BÃœYÃœK DEÄžER KATACAK BÄ°R PROJE’’
Tiryaki, projenin büyüklüğü konusunda da ‘’Bu çok büyük bir proje, özellikle Zonguldak sınırları içerisinde devam eden ve sonuçlandığı zaman Zonguldak’a büyük bir deÄŸer katacak olan bir proje. Ä°nÅŸallah her ÅŸey önümüzdeki dönem saÄŸlıklı ve hayırlı olur’’ diye konuÅŸtu.
‘’SEVEN ARCTÄ°C GEMÄ°SÄ° ÇOK ÖNEMLÄ° BÄ°R AÅžAMAYI YERÄ°NE GETÄ°RECEK’’
Genel Müdür Yardımcısı Tiryaki, Ä°stanbul BoÄŸazı'ndan Zonguldak'a yol alan Seven Arctic Gemisi’nin doÄŸal gaz hattının yanına data hatlarını yerleÅŸtirme çalışmalarına baÅŸlayacağına dikkati çekerek, ÅŸunları kaydetti:
‘’Geminin bu günlerde iÅŸe baÅŸlamasını bekliyoruz. Gemi çok önemli bir aÅŸamayı yerine getirmiÅŸ olacak. Denizin tabanındaki kuyular ile karaya olan iliÅŸkiyi saÄŸlayabilecek kordon bağını çekecek. Bu aslında 16 santim çapında büyük bir kablo, bu kablonun içerisinde 4 tane elektrik kablosu, yedekleriyle beraber hidrolik hatlar, kimyasal hatları, fiber optik kablolar geçmekte. Esasen bu elektrik kablosuyla altta bulunan vanaların ve elektrik ile çalışan sistemlerin beslemesi burada yapılacak. Hidrolik hatlar genel kuyu emniyeti için kullandığımız vanaların, valflerin açılmasını saÄŸlayacak kimyasal hatlar ve boru içerisinde oluÅŸabilecek korozyon konusunda bizlere faydalı olacak. Fiber optik kablolar ise önümüzdeki dönem haberleÅŸmeyi ve oradaki bütün uzaktan kumanda otomasyon sistemini kontrol edecek. Çok komplike bir sistem. Bu sistemin devreye alınmasında en önemli aÅŸama bu umbilicalların (kordon bağı) çekilmesidir.’’
‘’BORU HATTINDA SON AÅžAMAYA GELÄ°NDÄ°’’
170 kilometrelik mesafeden doğal gaz borularının yerleştirilmesi çalışmalarında son aşamaya gelindiğini anlatan Tiryaki, şunları söyledi:
‘’Borularda son aÅŸamaya geldik. Sadece bir boru deÄŸil, 3 boru çekilecek. Aslında boru demeyelim de biri kablolar, biri glikol, biri de gaz hattımız için 2 boru çekilecek. Borular program çerçevesinde devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bitirmeyi umuyoruz.’’
EÅžLÄ°K ETTÄ°LER
Bu arada TPAO Mühendislik Daire Başkanı Enver Çetinkaya ve TP-OTC Genel Müdür Yardımcısı Cem Erdem de TPAO Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Tiryaki'ye eşlik etti. Heyet, toplantı sonrası maket üzerinde çalışmalar ve kuyular hakkında bilgi verdi.
Genel Müdür Yardımcısı Tiryaki, ilk etapta 10 kuyu üzerinden karaya doğal gazın taşınması için çalışmaların hızla sürdüğünü vurguladı.
Haber: Orhan AKYÃœZ
Haber : tempogazetesi.com
ETİKETLER : Yazdır