Yağız: “Önemli Olan Yardımları Kimin Dağıttığı Değil Yerine Ulaşması.”
6 Şubat tarihinde meydana gelen iki büyük depremin ardından zaman kaybetmeden Kahramanmaraş ve sonrasında da Adıyaman’daki yardım çalışmalarına katılan Türk Kızılayı Derneği Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Kürşat Yağız, bugüne kadarki çalışmalarının bir değerlendirmesini yaptı.
18-02-2023 | 12 : 04 11
Sorularımızı yanıtlayan Kürşat Yağız, Kahramanmaraş merkezli ilk depremin ardından zaman kaybetmeden bölgeye intikal ettiklerini belirterek AFAD koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmalarda görev yaptıklarını ifade etti.
Türk Kızılayı Derneği olarak, daha önceden belirlenen koordinasyon çerçevesinde sadece iaşe ve afetzedelerin beslenmesi konusunda görev yaptıklarını hatırlatan Yağız, kamuoyunda belli çevrelerin barınma başta olmak üzere Türk Kızılayı’nın yetersiz kaldığı yönünde eleştirilerde bulunduğunu, görev dağılımı çerçevesinde barınma ve temel ihtiyaçların depremzedelere ulaştırılması noktasında görevin AFAD’a verildiğini hatırlattı.
Türk Kızılayı Karadeniz Ereğli Şubesi olarak kendi imkanları dahilinde deprem bölgesine 5 tır ısıtıcı ve battaniye yardımı başta olmak üzere birçok kalemde yardım ulaştırdıklarını vurgulayan Kürşat Yağız, kendisinin de şube başkanı olarak geçici bir süre Kahramanmaraş Şubesi sorumlusu olarak görevlendirildiğini ve bu görev dahilinde de koordinasyon çalışmalarını yönettiğini söyledi. Yaşanan deprem felaketlerinde derneklerinin Kahramanmaraş Şubesi başkan ve yöneticilerinin de depremzedeler arasına girdiğini, bu sebeple de il sorumlusu olarak görevi kendisinin üstlendiğini kaydeden Yağız, Karadeniz Ereğli’ye döndükten sonra da Kızılay gönüllüsü gençlerle Kahramanmaraş iline bağlı tüm köy muhtarlarını aramaya devam ederek depremzedelerin temel gereksinimlerini tespit etmeye çalıştıklarını, elde ettikleri bilgiler ışığında da ihtiyaçların bu köylere ulaştırılması için AFAD ve bölgedeki Kızılay yetkilileriyle temasa geçtiklerini söyledi.
Kürşat Yağız açıklamasında şu görüşleri de paylaştı:
“Gönüllülerimizle Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz.”
“Türk Kızılayı Karadeniz Ereğli Şubesi çatısı altında yüz elliye yakını bayan kardeşlerimizden oluşmak üzere yaklaşık beş yüz elli gönüllümüz ile yardım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kahramanmaraş başta olmak üzere depremden etkilenen köylerin muhtarlarıyla sürekli iletişim halindeyiz. Kendilerinden elde ettiğimiz bilgiler ışığında bu köylerin ihtiyaçlarını en kısa zamanda temin ettirerek gönderilmelerini sağlıyoruz.”
“Kahramanmaraş’ın Bazı İlçelerine Ulaşmak Bile Zordu.”
“Kahramanmaraş İl Başkanımızın ailesi enkaz altındaydı. Birçok aile mensubunu da kaybetmişti. Bu yardım çalışmalarını yürütebilecek durumda değildi. Afet bölgesinde devletin her kurumundan yetkilinin ailesi var. Bu yetkililerinin büyük çoğunluğunun da ya kendileri ya akrabaları enkaz altında kaldı. Kahramanmaraş’tan Elbistan’a, yani kentin kendi ilçesine bile ulaşım ancak bir buçuk-iki saatte gerçekleşebiliyor. Kahramanmaraş’ın çevresindeki tüm il ve ilçeler de bu afeti geçirdi. Bu sebepten dolayı ilk etapta arama-kurtarma ve yardım ulaştırma çalışmalarında bir kopukluk olmuş olabilir.”
“Bir Gönüllü Ordumuz Var.”
“Afet Genel Müdürlüğümüzün talimatı ile geçici bir süreliğine Kahramanmaraş Şubesi’nin sorumlusu olarak görev yaptım. Bütün bölgeye yardım götürebilmek için gerekli planlamaları yaptık. Ben köylerden sorumlu olarak görev aldım. Buradaki arkadaşlarımız da hala köylerle ilgili bu çalışmaları devam ettiriyorlar. Bizim organize ettiğimiz bir gönüllü ordusu var. Batı Karadeniz bölgesinin tüm şubeleri de ellerinden geldiği kadar bu çalışmalara gönüllü olarak katkı verdiler. Her şube yoğun bir şekilde çalıştı. Bu koordinasyon çerçevesinde Kahramanmaraş’ın tüm köylerine ulaşmaya gayret ettik. Bu köylere ulaşmamızda off-road araçlarının çok büyük destekleri oldu. Arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”
“Kahramanmaraş’tan Sonra Adıyaman’daki Çalışmalara da Destek Verdik.”
“Kahramanmaraş’ın köylerinde kar var. Bu köylerin arasında dağ köyleri de var. Ayrıca çok aşırı bir soğuk var. Bu, ulaşımla alakalı bazı sıkıntılar yarattı. Yetmediği gibi bazı köylere de heyelanlar dolayısıyla ulaşılamıyordu. Ulaşılamayan köylere bile telefonla ulaşarak acil ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştık. Kahramanmaraş’tan sonra da Adıyaman’a geçtik; üç-dört gün kadar da Adıyaman’daki çalışmalara destek verdik.”
“Tüm Köy Muhtarlarımızı Tek Tek Arıyoruz.”
“Ereğli’ye döndükten sonra da nerede eksik yaptığımızı tespit etmek adına ara vermeden çalışmalarımızı sürdürdük. Buradaki gönüllü arkadaşlarımızla birlikte bölgedeki tüm köy muhtarlarımızı tek tek arıyoruz. Bu aramalar sonucu elde ettiğimiz tespitleri de AFAD başta olmak üzere ilgili birimlere hemen aktarıyoruz. Her köydeki ihtiyaçları zaman kaybetmeden iletiyoruz.”
Bağışseverlere Çağrı Yaptı
Açıklamasının son bölümünde de Karadeniz Ereğli’deki bağışseverlere ve kurum-kuruluş yetkililerine seslenen Türk Kızılayı Derneği Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Kürşat Yağız, yakın bir zaman sonra Ramazan ayının geleceğini hatırlatarak vatandaşlardan fitre ve zekatlarını Kızılay’a bağışlamalarını istedi. Yağız sözlerini şöyle noktaladı:
“İlk Amacımız Adıyaman’da Aşevi Açabilmek.”
“Önümüz hem Ramazan hem de insanların ihtiyaçlarının giderilmesinde sürekliliği sağlamak adına değerli bağışçılarımızın bağışlarını beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Halkımızın fitre ve zekatlarını Kızılay’ın Karadeniz Ereğli Şubesi’ne bağışlamalarını istiyorum. Bu bağışlarını, deprem bölgesinde kullanmak şartı ile de verebilirler. Ereğli halkının bu yöndeki duyarlılığını biliyorum. Ereğli olarak ilk arzumuz Adıyaman’da bir aşevi açabilmek.“
Haber : Zonguldak Post