Yanık: "Riskli Binalarda Arama Kurtarma Çalışmaları Yapılamıyor." -Özel Haber-
Yönetimde birlikte görev yaptıkları Karadeniz Ereğli İlçe Teşkilatı Siyasi İşler Başkanı Erdal Erdoğan ile birlikte, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından afet bölgesine giden Yeniden Refah Partisi Karadeniz Ereğli İlçe Teşkilatı Seçim İşleri Başkanı Selman Yanık, bölgede kaldıkları günler boyunca gördüklerini ve yaşadıklarını Zonguldak Post’a anlattı.
11-02-2023 | 17 : 01 19
Sorularımızı yanıtlayan Selman Yanık çarpıcı açıklamalarda bulunurken Zonguldak’tan toplamda yedi tır gönderildiÄŸini, bu tırlardan biri ile de kendilerinin yola çıktıklarını ve deprem bölgesine vardıklarını söyledi. “Basın aracılığıyla yardım alımlarının yapılmadığı, bazı ÅŸehirlere giriÅŸlerin yasak olduÄŸu söyleniyordu. Biz de hemen yola çıkmamıştık; ama baktık ki olmuyor, deprem bölgesine gelmeye karar verdik.”, diyen Selman Yanık, millet olarak devletimizle el ele vermemiz gerektiÄŸi inancıyla toplamda dört kiÅŸi olarak bölgeye gittiklerini, jeneratör de dahil bazı ihtiyaç malzemelerini yanlarına alarak deprem bölgesine vardıklarını, iki gün boyunca orada kaldıklarını ifade etti.
Yanık telefon bağlantısı ile yaptığı açıklamalarına şu cümlelerle başladı:
“Adıyaman’ın Yüzde Sekseni Yerle Bir OlmuÅŸ! Koordinasyon Sıfır!”
“Önce KahramanmaraÅŸ’a uÄŸradık. Adıyaman ile irtibatlıydık. KahramanmaraÅŸ’ta fazla vakit kaybetmeden Adıyaman’a geldik. Adıyaman’ın yüzde sekseni yerle bir olmuÅŸ! Genel olarak ayakta duran binalar da çatlak. Yıkılacak gibi duruyorlar. Ä°nsanlar sokaklarda; çadırı olmayan fazla sayıda insan var. DiÄŸer yandan kurulan çadırlar da yıkılma riski bulunan binaların hemen yanlarında… Herhangi bir önlem yok. Koordinasyon sıfır! Kimin ne yaptığı belli deÄŸil. Herkes bir panik havası içinde.”
“Artık Arama Kurtarma Çalışmalarında Sona Gelindi.”
Adıyaman’a gelir gelmez, daha önce irtibat kurdukları kiÅŸilerle birlikte sahaya indiklerini ve çalışmalarında halka destek verdiklerini belirten Selman Yanık; “Ancak çok fazla ileriye gidemedik. Adıyaman’da yapacak fazla bir ÅŸey kalmadı. Artık kurtarma çalışmalarında sona gelindi.”, dedi. Yanık özel açıklamasını ÅŸu cümlelerle sürdürdü:
“Jandarma Yıkılma Riski Olan Binalarda Arama Kurtarma Çalışması Yapılmasına Ä°zin Vermiyor.”
“Kanımca hala enkazların altında kalanlar var; ama yıkılma ihtimali yüksek olan binalarda arama çalışması yapılırken jandarma olaya el koyuyor. Mesela beÅŸ katlı bir binanın iki katı yıkılmış; geride kalan katlarında yıkılma riski olduÄŸundan arama kurtarma yapılmasına izin verilmiyor. Ceset olduÄŸu bilindiÄŸi halde bu tür enkazlara girilemiyor. Bu tür enkazlara kepçeyle giriÅŸ yapılacak. Enkaz altında kalan cesetlerin alınıp alınamayacağı konusunda net bilgiler yok; çünkü riskli binalar var. Bu binalarda ses alma ya da canlı ısısı alma gibi çalışmalar yapılıyor. Mesela dün gece ÅŸahit olduk; yarısı çökmüş bir binada ısı tespit edildi. Binanın kolonlarına kepçe desteÄŸi konuldu. Bina çökmek üzereydi. Isı alınsa da bir saat-iki saat önce ölmüş olabilir, gerekçesiyle çalışma yapılmıyor. Isı olsa da jandarma binaya girmeyin, diyor.”
“Adıyaman’da Sokaklar Ceset Kokuyor.”
“Bölgede kesinlikle bir kirlilik ve muhtemel hastalık riski var. Åžu an Adıyaman’da sokaklar ceset kokuyor. Bunu bizzat yaÅŸadık. Kentin altyapısı zaten gitmiÅŸ. Åžehre giriÅŸler de zor olduÄŸu için seyyar tuvaletlerin getirilmediÄŸini gördük. Ä°nsanlar yıkıntıların arkalarında ihtiyaçlarını gideriyor. Enkaz yığınları gibi çöp yığınları oluÅŸmuÅŸ. Emin olun, sokaklarda çok farklı kokular var. Tarif edilemeyecek kokular… Bu durum ilerleyen zamanlarda çeÅŸitli hastalıklar yaratabilecek.”
“En Büyük Sıkıntı Barınmada… Enkazdan Çıkarılan Ä°nsanlar AteÅŸlerin Etrafında Isıtılmaya Çalışılıyor.”
“Adıyaman’ın sokaklarını ve yollarını araçla da yaya olarak da dolaÅŸtık. Su ve giyecek anlamında halkın eksiÄŸi yok. Bazı köylerde bunların eksik olduÄŸu söyleniyor; çeÅŸitli ihbarlar geliyor. Oralara da yetiÅŸtirilmeye çalışılıyor. Yeme-içme konusunda bir eksiklik yok ama barınma konusunda ciddi eksiklikler var. Çadır yetmezliÄŸi en büyük sorun. Ekmek konusunda da hiç sıkıntı yok; birçok ekmeÄŸin sokaklarda çöpe atıldığını görüyoruz. Yeterli içme suyu var; herhangi bir eksiklik yok. Sokaklarda, herkesin rahatlıkla görebileceÄŸi noktalara su bırakılıyor; herkes istediÄŸi gibi alabiliyor. AFAD, Kızılay gibi kuruluÅŸların dışında da bazı sivil kuruluÅŸlar ve vatandaÅŸlar kendi imkanlarıyla insanlara çorba ve sıcak aÅŸ dağıtıyor. Böyle çok sayıda gönüllü de var. Beslenme konusunda herhangi bir sıkıntı görmedim. Barınma ve ısınmada sorun var. Enkazdan saÄŸlam çıkarılan insanlar, çevrede yakılan ateÅŸlerin etrafında ısıtılmaya çalışılıyor.”
“Halk Tepkili…”
“Özellikle Adıyaman’da halkın yoÄŸun bir tepkisi var. Åžehre kurtarma ekiplerinin ancak depremden iki gün sonra gece saatlerinde geldiÄŸini söylüyorlar. Bu zaman kaybından dolayı da ölü sayısının arttığı iddia ediliyor.”
“Artık Giyim EÅŸyası Göndermek Gereksiz.”
“Åžu an bile deprem bölgesine giden tırların haddi hesabı yok. Bu tırlarda bulunan malzemelerin büyük çoÄŸunluÄŸu yine giyim ve gıda. Bölgeden alınan bilgilere göre artık buralara giyim eÅŸyası göndermenin gereksiz olduÄŸu doÄŸru bir tespit.”
“Hatay’da Bazı Tırların YaÄŸmalandığı Ä°ddiası DoÄŸru…”
“Bölgeye yardım malzemesi götüren bazı tırların ÅŸoförleriyle konuÅŸma imkanımız oldu. Bazı bölgelerde yardım tırlarının yaÄŸmalandığı iddiası doÄŸru. Silah zoruyla tırların durdurulduÄŸunu da duyduk. Bu saldırıları bizzat yaÅŸayanlarla karşılaÅŸtık. Åžoföre arkadaÅŸlar bu konuda önlem alınmasını istiyorlar. Hatay’da bunun çok yoÄŸun olarak yaÅŸandığı bilgileri geliyor. Bu konuda sıkıntılar yaÅŸandığını duyuyoruz. Otobanlarda tırların silahlı kiÅŸilerce durdurulup yaÄŸmalandığı söyleniyor.”
Haber : Zonguldak Post
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor