Yılmaz Vural'dan BAL'a Dair Çarpıcı Açıklamalar
Karadeniz Ereğli’nin tek spor programı olan Gerçek Spor, Zonguldak Post'ta yayınlanan 18 Ekim günkü bölümünde, Türk futbolunun önemli isimlerinden biri olan spor adamı ve teknik direktör Yılmaz Vural’ı ekranlara taşıdı.
19-10-2022 | 15 : 15 10
Gazeteci Kaan Kocaman’ın moderatörlüğünü yaptığı, Muhsin Aydın’ın da yorumlarıyla renk kattığı programa telefonla katılan deneyimli teknik adam Bölgesel Amatör Lig ve amatör futbolu deÄŸerlendirdi.
Amatör lig takımları arasında bir oyuncuya 700 bin lira gibi ücretler verenlerin olduÄŸunu ve bunu da hayretle karşıladığını belirten Yılmaz Vural; “”Bölgesel Amatör Liglerin amacı ne? Bu ligler neden kuruldu? Bunu anlamak çok zor. Her kulübün de ÅŸikayeti var. Bir takım ligi ikinci bitiriyor; buna raÄŸmen play-out maçı oynamak zorunda kalıyor. Bu maçı kaybedince de takım küme düşüyor. O kadar maç oynamışsın; ligi ikinci bitirerek bu pozisyona gelmiÅŸsin; sonra küme düşüyorsun. Bunun amacı lige her bölgeden eÅŸit sayıda takım katılmasını saÄŸlamak. Güzel de… bir emek de kaybolmuyor mu?”, ifadelerini kullandı.
BAL’da mücadele eden takımların bütçesinin bazı 3. Lig kulüplerinde bile olmadığı hatırlayan Vural sözlerini şöyle sürdürdü:
“BAL, bölge takımlarının birbirleriyle oymamasını amaçlayan bir uygulama. Korona ve pandemiden dolayı düşme uygulanmadığı için gruplardaki takımların sayısı fazlalaÅŸmış. Bu kadar çok takım arasında ligden düşmemek bile bir baÅŸarı.
Türkiye’deki BAL kulüplerinin bir araya gelerek bir oluÅŸum kurmaları gerekiyor. Kafanıza yatmayan kuralların deÄŸiÅŸmesini saÄŸlamak böyle bir oluÅŸumla mümkün. Bir güç olarak ortaya çıkılması lazım. Bir amatör maçı bile bin beÅŸ yüz-iki bin kiÅŸinin izlediÄŸini görüyoruz. Bu takımlar da ÅŸehir takımı. Karadeniz EreÄŸli Belediyespor da iki yüz bin kiÅŸilik bir nüfusu temsil ediyor; diÄŸer ÅŸehir takımlarından bir farkı yok ki. Futbolun asıl amacı insanları birleÅŸtirmektir. Aidiyet duygusu oluÅŸturur.
Bazı kulüplerin hala sahası bile yok. Antrenman yapacak sahaları olmayan kulüpler var. Bir takımın antrenman yapacak sahası yoksa o takımlara üst liglere çıkma kriteri verilmemesi lazım. Bu iÅŸ tesissiz olur mu? Bölgesel liglerdeki takımlar, profesyonel kulüplerin altyapısı olarak görülmelidir; ancak bir bakıyorum; takımın birinde otuz sekiz yaşında bir kardeÅŸim oynuyor. Amaç, oyuncuları profesyonelliÄŸe hazırlamak olmalıdır. Otuz sekiz yaşında birini oynatarak bunu yapamazsınız. Onu neye hazırlayacaksın? Ãœst liglere çıkmaları mümkün olan pırıl pırıl gençler var. Bırakın maç oynamayı, antrenman yapabilecekleri bir alan bile yok.”
Kaan Kocaman ve Muhsin Aydın’ın sorularını yanıtlayan Yılmaz Vural amatör futbolun düzeleceÄŸini umut etmediÄŸini belirterek; “Yukarıda düzelme yok ki aÅŸağıda olsun.”, dedi. Vural ÅŸu görüşleri de paylaÅŸtı:
“Bu hiyerarÅŸik bir olaydır. Türkiye’de gerekli dinamizm var. Milyonlarca çocuÄŸu eÄŸitip futbolu bir yerlere getiremiyoruz. Yörelerdeki çocukları iyi birer meslek sahibi yapalım, bir yandan da spor yaptıralım. Futbol sadece bir spor deÄŸil ayrıca sosyal bir olaydır. Bir eÄŸitimdir. Futbolda beraber davranmayı, beraber üzülüp beraber aÄŸlamayı, kulis yapmayı, dostluÄŸu, dayanışmayı… öğrenirsiniz. Böyle önemli bir sosyal olayı bu kadar savsaklamak ve dejenere hale getirmek olur mu? Biz bu gençleri karşımıza alınca sadece ahkam kesiyoruz; onlar için ne yapıyoruz Allah aÅŸkına? Onlara tavsiyem, herkes kendi başının çaresine baksın. Biz gençliÄŸe bir gelecek sunmuyoruz. GençliÄŸe gelecek sunsak böyle bir bölgesel amatör lig uygulaması olmaz. Laf olsun torba dolsun. Kısaca BAL’ın özeti bu.
Vural, uygun bir teklif geldiÄŸinde bir BAL takımını çalıştırabileceÄŸini sözlerine ekleyerek yorumlarını; “Takımın büyüğü küçüğü olmaz. Yeter ki sizin taleplerinize cevap verecek durumda olsunlar… Ä°deallerinize cevap verilip bir ÅŸeylerin deÄŸiÅŸmesi mümkün olursa neden olmasın?”, cümleleriyle tamamladı.
Haber :
Ekonomi
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor